Pět šálků čaje denně pomáhá ve stáří udržet pozornost a zlepšuje funkce mozku, zjistili vědci

Pět šálků čaje denně pomáhá ve stáří udržet pozornost a zlepšuje funkce mozku, zjistili vědci
Zdroj: Pixabay.com

Že pití čaje podporuje funkce mozku, se ví už dlouho. Pokud se jedná o kvalitní čaj, je podpora větší. Vědci z univerzity v Newcastlu se zabývali tím, jaký vliv má na starší osoby.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 05. 01. 2021 12:00

Vědci z Newcastle University provedli studii, ve které bylo prokázáno, že ti, kteří pili alespoň pět šálků denně, posílili své kognitivní schopnosti. Zvýšilo se jejich soustředění a zlepšila se pozornost. Kromě toho se jim zlepšily i psychomotorické dovednosti. To jsou ty, které spojují mozek a pohyb. Jedná se o koordinaci pohybů, obratnost, rychlost a sílu při pohybu.

Účastníci testů prokázali lepší přesnost a rychlost reakce při běžných činnostech (vyplňování skládačky, šití nebo také řízení automobilu).

Studie na seniorech 85+

Předmětem testů byly zvyky lidí (nad 85 let), kteří žili ve svých domovech, případně v asistovaném ubytování. Ti, kteří vypili pět a víc hrnků čaje (je jedno jestli s mlékem nebo bez něj), uspěli lépe při kognitivních testech.

Pití čaje a jeho rituály

Výzkum vedl dr. Edward Okello z Centra pro výzkum lidské výživy na univerzitě v Newcastlu. Ten se k výsledkům vyjádřil: „Dovednosti, které vidíme v této skupině velmi starých lidí, nemusí být způsobeny pouze sloučeninami přítomnými v čaji, ale mohou to být také rituály přípravy hrnku čaje nebo sdílené chvíle nad šálkem čaje. Jsou totiž stejně důležité. “

Studie na více než tisícovce osob z Newcastle a North Tyneside začala v roce 2006 a dnes v ní pokračuje asi 200 účastníků, kterým je zhruba sto let. Testování se provádělo na základě informací z dotazníků, měření, funkčních testů a krevního testu nalačno.

Černý čaj a vliv na zdraví

Pravý černý čaj, to je vlastně rostlina Camellia sinensis. Vyšší spotřeba tohoto čaje se promítla do lepšího soustředění a udržení pozornosti a také do psychomotorické rychlosti. Vědci ale nenašli souvislost mezi konzumací čaje a celkovou mírou paměti ani s ohledem na výkon při jednoduchých rychlostních úkolech.

Pití čaje patří mezi velmi starou tradici a zároveň se jedná o nejčastěji konzumovaný nápoj na celém světě. Zatímco Velká Británie je po Turecku a Irsku na třetím místě ve spotřebě čaje na obyvatele, v České republice se průměrně vypije 200 g čaje (údaj za všechny druhy čajů) za rok v přepočtu na obyvatele, což je velmi málo.

Údaje z provedené studie hovořily nejen o prospěšnosti samotného čaje, ale také o rituálech spojených s jeho pitím. U nás se obvykle používají porcované čaje. Menší podíl připadá na sypané čaje, přičemž ty kvalitnější jsou k sehnání ve specializovaných obchodech.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články