Nekrmte děti nebezpečnými éčky, mohou ovlivňovat jejich pozornost

Nekrmte děti nebezpečnými éčky, mohou ovlivňovat jejich pozornost
Zdroj: Pixabay.com

Naše strava mívá řadu nedostatků. Špatné stravovací návyky mohou vést během dětství k závažným zdravotním problémům, zvlášť pokud jde o éčka, která dítě přijímá ve většině potravin. Víte, jak tyto látky ovlivňují zdraví dítěte a v jakých výrobcích se nacházejí?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 18. 01. 2020 14:00

Do většiny potravin, které dítě konzumuje, se při jejich výrobě přidávají aditiva neboli éčka. Tyto přídatné látky plní různé funkce: upravují chuť, barvu potravin a dělají je tak atraktivnějšími, jiné ovlivňují trvanlivost daného výrobku. Všechna éčka musí být uvedena na obalu výrobku, a to v sestupném pořadí podle množství, v jakém jsou v potravině obsaženy.

Kterým éčkům se vyhýbat? Tyhle jsou ty nejškodlivější:

E110 - potravinářské žluté barvivo patří do skupiny škodlivých éček a je velmi nevhodné pro naše nejmenší, neboť může být příčinou alergií. Barvivo se používá k dobarvování sladkostí, limonád, ale i do instantních polévek. Je vědecky dokázáno, že některá éčka mohou ovlivňovat pozornost dětí a mohou tak zvyšovat riziko ADHD. A E110 je jedním z nich.

E132 – Indigotin – tmavě modré barvivo, které se objevuje v čokoládách, žvýkačkách, cereáliích i mražených výrobcích. Toto barvivo může způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce.

E133 – Brilantní modř FCF – syntetické modré barvivo, které se opět používá v cukrovinkách, zmrzlinách a limonádách. Je vaše dítě milovníkem gumových bonbonů? Zkontrolujte, jestli právě jeho oblíbené neobsahují zmiňované E133.

E210 – Kyselina benzoová -  je látka patřící do skupiny konzervantů, působících proti šíření bakterií a plísní v potravinách. Takže logicky zvyšuje trvanlivost jednotlivých potravin. U citlivých jedinců může, při požití nadměrného množství, vyvolat podráždění kůže, zhoršení pozornosti i alergické reakce, jako je astma nebo kopřivka. Tento konzervant se vyskytuje především v džusech, kečupu nebo čokoládě.

E250 – Dusitan sodný - je sodnou solí kyseliny dusité. Špekáčky, párky dokáží nadělat vašim dětem pořádnou paseku v podobě bolení hlavy a kožních problémů, protože právě tyto potraviny obsahují E250.

E621 – L-glutaman sodný - sodná sůl kyseliny glutamové představuje jedno z nejpoužívanějších éček, neboť má schopnost zvýrazňovat chuť. E621 se řadí k nejnebezpečnějším umělým potravinářským přísadám. Navíc dětem jídlo s glutamanem chutná. Sami výrobci dokonce přiznávají, že glutaman sodný je návykový. Některé studie rovněž prokázaly, že glutaman způsobuje cukrovku, migrény, autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu.

E952 – Cyklamáty – jsou umělá sladidla, se kterými se běžně setkáváme ve šťávách, džusech a oblíbených kolových nápojích. Problém je, že jsou až 40krát sladší než obyčejný cukr. Podle některých studií cyklamáty zvyšují riziko rakoviny. V USA je tato látka zakázána, stejně jako ve Velké Británii. V Evropské unii je však toto éčko stále povoleno.

Zakázané ovoce chutná nejlépe

Aditiva jsou látky, které nejsou zdraví prospěšné a jejich užívání je sporné zejména při častém a nadměrném užívání. Není příliš vhodné dítěti zcela odpírat sladkosti, protože, jak víme, zakázané ovoce chutná nejlépe, takže pak by je naopak mohlo vyhledávat stále. Snažte se proto najít kompromis a rozhodně se vyhýbejte odměňování sladkostmi za dobré chování apod.

Nepanikařte! Existují i éčka, která neškodí

Pokud vás seznam nebezpečných éček vystrašil, rozhodně nepanikařte. Existují i aditiva (éčka), která mají pro lidské zdraví příznivý účinek. Do této skupiny potravinářských aditiv se řadí látky přírodního původu, které se získávají z přírodních zdrojů nebo jsou tzv. přírodně identické.

Lektor pro oblast zdravého životního stylu Ing. Vladimír Klescht vysvětluje: ,,Pokud je do výrobku přidaná kyselina askorbová – vitamin C, hodnotíme její přítomnost kladně, jelikož příjem tohoto vitaminu je v naší populaci nedostačující. Dále sem můžeme řadit např. uměle připravené vitaminy, jejichž účinnost je oproti přirozeným vitaminům mnohem nižší.“

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články