Chcete být dobrým rodičem? Tohoto chování se ve výchově rozhodně vyvarujte

Jak se před vlastními dětmi nikdy nechovat?
Zdroj: pixabay
Před dětmi se nikdy nehádejte.A ani nijak nenapadejte.Dejte najevo dětem, že se máte rádi.Rodinná pohoda je důležitá.+ 1 fotka

Ne vždy funguje rodina správně. Někde děti svým rodičům nedůvěřují a jsou nešťastné. Děti umí vše pociťovat velice emocionálně a špatné zkušenosti v nich mohou zanechat bolest. Co tedy před svými dětmi nikdy nedělejte?

Petra Járková
Petra Járková 19. 11. 2019 06:00

Tento žebříček sestavili dětští psychoterapeuti. Jedná se o nejčastější manželské a rodičovské chyby, které dětem ubližují nejvíce a mohou do budoucna děti negativně ovlivnit.

Nejednotní ve výchově

Vaše dítě chce jít s kamarády ven, ale vy mu to zakážete, protože si neuklidilo pokoj. Váš manžel mu to ale povolí a pravidla, která jste nastavila, najednou neplatí. Ano, ne ve všem se můžete vždy dohodnout, ale když jde o výchovu, měli by být partneři jednotní. Tímto přístupem učíte své děti manipulátorství. Vždy je lepší si o těchto rozhodnutích promluvit stranou a bez dětí a společně najít nejlepší východisko.

Upadající náklonnost rodičů

Děti jsou vnímavé a moc dobře zaregistrují, že mezi jejich rodiči, kteří se měli rádi, to už neklape. Když se narodí děti, stanou se na pár let středobodem celého vesmíru, ale neměli byste zapomínat ani na sebe a na váš vztah. Jestli si můžete zařídit hlídání, vyražte spolu jen vy dva a bez dětí na dobrou večeři a mějte chvilku jen pro sebe. Upevní to váš vztah a uklidní napětí v rodině.

Rodičovské soutěžení

Občas se stává, že se z rodičovství stává soutěž o náklonnost dětí. Rodič si své děti ,,kupuje“ a snaží se, aby ho jejich dítě mělo raději než svého druhého rodiče. Tato taktika je naprosto nesmyslná, zbytečná a také špatná. Děti mají své rodiče rády naprosto stejně. Tím, že si je budete kupovat, nezískáte nic jiného než jejich zmatenost. Toto chování má velice negativní dopad na celou rodinu.

Nedostatek náklonnosti

Pocit bezpečí a pohody můžete doma nastavit i tím, že se občas se svým manželem před dětmi políbíte, pohladíte a dáte si najevo svou lásku. Být milovaný a laskavý je příklad, jak dítě naučit vnímat to, co by jako dospělé mělo samo dělat a jak by měl vztah mezi dvěma lidmi, založený na lásce, fungovat.

Nehádejte se před dětmi

Každý se občas pohádáme. Pokud se k hádce opravdu schyluje, zalezte si někam, kde na sebe nebudete křičet před dětmi. I nevinná hádka, ve které o nic nejde, může mít na malé děti negativní vliv. O slovním a fyzickém napadení ani nemluvě.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články