Magické vonné rituály: Co všechno se hodí, když si chcete doma opravdu odpočinout

vůně, svíčky
Zdroj: freepik
Elevation Collection pozvedá styl interiérového vonění na vyšší úroveň a představuje unikátní víčko, které lze použít jako podstavec pro svíčku pro ještě elegantnější vzhled
a funkční ochranu nábytku. Dárkově balená svíčka Orange Amère & Star Anise vlastní luxusní, tmavě oranžový skleněný obal s krytem a kresbou vlivné módní ilustrátorky z Británie, Susannah Garrod. Vonná svíčka se 4 knoty Cereria Mollá, ručně odlévaná z rostlinného vosku provoní váš domov sladce květinovým aroma růží a dřevitou vůní agarového dřeva originální vůně Bulgarian Rose & Oud. Katalytická lampa Ovale značky Maison Berger Paris byla vyrobena z barveného skla v barvě přecházející ze švestkové do hnědé. + 3 fotky+ 4 fotky

Pohoda, klid a odpočinek. Nic jiného si v téhle podivné době nepřejeme víc. Jen tak natáhnout nohy, zavřít oči, vydechnout a pak se znovu zhluboka nadechnout… Nadechnout se vzduchu prosyceného příjemným aroma.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 10. 2020 14:30

Osvěžovače vzduchu, vonné svíčky, aroma lampy, difuzéry, katalytické lampy, elektrické odpařovače … způsobů, jak a čím si nejlépe provonět byt, existuje celá řada. Některé produkty slibují nepřetržitou funkčnost, jiné voní jen po nějaký čas, ale o to intenzivněji, další přidávají nadhodnotu v podobě dezinfekce prostředí. Všechny nás ale dostanou do příjemné pohody. A o to tady jde především.

Staré dobré svíčky

Většinou nejdostupnější prostředek pro voňavou relaxaci. Původně se zhotovovaly výhradně ze včelího vosku. Zdroje této suroviny jsou však omezené, proto se moderní svíce masově vyrábějí z různých tuků a olejů (jde například o sporný palmový olej, živočišný lůj či parafín získávaný z ropy). Typ použité suroviny odvozuje tvárnost výsledného produktu, teplotu tání i podporu hoření, stejně tak jako schopnost vázat a uvolňovat vůni. Nabízí se tedy logické spojení svíčky a parfému: tím, jak vosk taje, vůni postupně uvolňuje do okolí.

Instantní vůně

Pro opravdu bleskové provonění interiéru – třeba v případě nečekané návštěvy – se osvědčily bytové spreje, které se volně nastříkají do prostoru. Příjemný odér je zpočátku velmi intenzivní, ale poměrně rychle vyprchá, přesto však na sebe dokáže účinně navázat pach. Hodně se využívá, když chcete překrýt zápach z cigaretového kouře anebo po vaření.

Magické tyčinky

Esotericky naladěné duše rády používají vonné tyčinky, jež mají zpravidla podobu bambusových stébel, která se částečně pokrývají vonnými bylinkami. Jejich exotické aroma se uvolňuje po zapálení tyčinky.

Malé, ale potěší

Všeobecné oblibě se těší rovněž potpourri. Sušené květy a jiné části rostlin, aromatizované silicemi, se sypou do dekorativních nádob, které lze rozmístit v rámci celého domova. Stejně jako třeba parfémované kameny, jež mají pórovitou strukturu napuštěnou vonnou esencí. Tyto vůně jsou ale ze všech nabízených nejslabší, dodají prostoru jen lehký odér a silněji je budete cítit pouze tehdy, budete-li se pohybovat v jejich bezprostřední blízkosti.

Lampy a difuzory ozdobí

Nádherné jsou keramické aromalampy, ve kterých čajová svíčka ohřívá vodu s několika kapkami stoprocentně přírodního esenciálního oleje nebo vosku. Neméně pohledné jsou i takzvané difuzory, tedy skleničky s vonnou esencí a ratanovými knoty. Jak esence pomalu vzlíná, postupně a hlavně dlouhodobě provoňuje interiér.

Promyšlené katalytické lampy

Nejvýše v řadě stojí katalytické (Berger) lampy, jejichž uvedení do provozu je téměř cosi jako alchymie. Ta místnost nejenom provoní, ale i dezinfikuje.

Postačí na vyčištění a provonění vzduchu v průměrně velké obytné místnosti. I když pro někoho je toto řešení ideální a sofistikovaná záležitost, pro jiné jde spíše o elegantní „dezinfekci“. Katalytická lampa však bude vždy v interiéru působit jako bytový šperk.

Síla vonného oleje

Vonné oleje jsou určené nejenom pro osvěžení domácnosti, ale také k aromaterapii. Je dobré znát účinky jednotlivých esenciálních olejů a naučit se je vhodně aplikovat. Jen tak dosáhnete opravdu příjemné a osvěžující atmosféry:

Borovice – při nachlazení, rýmě, dezinfikuje vzduch

Cedrové dřevo – při rýmě (nevhodné pro těhotné)

Citron – při duševní námaze, působí pozitivně na pleť

Eukalyptus – funguje na všechny dýchací potíže, dezinfikuje vzduch

Jasmín – povzbuzuje srdeční činnost, euforii a optimismus, afrodiziakum

Levandule – snižuje krevní tlak, zklidňuje

Pačuli – antidepresivní, účinná při meditacích

Tea Tree – antiseptický

Vanilka – čistí vzduch, zklidňuje psychiku.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články