První přípravy na Vánoce: Jaké svíčky si pořídit, aby dlouho hořely

První přípravy na Vánoce: Jaké svíčky si pořídit, aby dlouho hořely
Zdroj: Freepik.com
Dekorativní svíčka stromek, 549 Kč.Neparfemovaná svíčka Winter 2020, 71 Kč.Vonná svíčka ve skleničce, 299 Kč.Vonná svíčka ve skleničce, 399 Kč.+ 4 fotky+ 5 fotek

Štědrý večer symbolizuje světlo plaménku svíčky i typické vůně. Pro někoho to může být skořice s badyánem, jiný přísahá na vanilku a další si je nedokáže představit bez kořeněné purpury a františka.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 28. 11. 2020 12:00

Už 300 let trvá tradice vánočního pálení františků, vonných kuželů z rozemletého a lisovaného černého uhlí ovoněného kadidlem. Jméno prý dostaly podle zakladatele novodobých Vánoc Františka z Assisi.

Tradice svíček, respektive betlémského světla, je ale podstatně starší. Podle pověsti začala před více jak 900 lety, kdy prý malý chlapec jako dík za přežití války přinesl zpět do svého rodného města světlo z betlémské baziliky. Tuto tradici oživili skauti, kteří každoročně před Vánoci dovážejí světlo zapálené v Betlémě.

Staré dobré svíčky

Původní svíce se zhotovovaly výhradně ze včelího vosku. Takové krásně voní po medu, mají zlatavou barvu a vydrží dlouho hořet. Zdroj této suroviny je ale omezený a cena pravých včelích svíček také není zanedbatelná. Proto se moderní svíce masově vyrábí z různých tuků a olejů (například palmový olej, živočišný lůj či parafín získávaný z ropy). Podle použité suroviny se odvozuje tvárnost svíce, teplota tání, podpora hoření, ale i schopnost vázat a uvolňovat vůni. Nabízí se tedy logické spojení svíčky a parfému. Jak vosk taje, postupně vůni uvolňuje do okolí.

Populární parafín

Dnes nejběžnější a nejdostupnější je parafín. Jeho největší výhodou je nízká cena, koupit se dá čistý kusový nebo třeba v granulích či šupinkách. Má bílou barvu a hoří bezbarvým kouřem. Dobře se hodí pro odlévání do forem a umožňuje vzniknout svíčkám až bizarních tvarů.

Palmový olej

Stále oblíbené jsou i svíčky z palmového vosku (kvůli ekologickým aktivitám ale zaznamenávají postupný pokles zájmu). Palmové svíce hoří čistě, bez zápachu, mají jemné aroma palmového oleje, nestékají a vydrží až trojnásobně déle než svíčky z tradičního parafínu. Palmový vosk je krystalický materiál – svíce poznáte podle charakteristické kresby krystalů připomínajících ledové květy.

O knot pečujte

Do svíček se zpravidla používají bavlněné knoty, které nejlépe hoří. Podle velikosti jich umisťují výrobci častokrát i víc. Můžete se setkat s atraktivními svíčkami se čtyřmi, či dokonce i pěti knoty. Takové svíce hoří i desítky hodin. Knoty je třeba průběžně zastřihávat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články