Odhalené tajemství: Katalytická lampa voní, zdobí, ale i dezinfikuje

katalytická lampa
Zdroj: Maison Berger Paris

Příprava katalytické lampy může nezasvěcenému připadat jako tajemná alchymie. Pravdou je, že používání vyžaduje jistou zručnost a není to stejné, jako zapálit svíčku. Jenomže Berger lampy nejsou tak úplně obyčejné, tak si určitou výstřednost můžou dovolit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 10. 2020 14:30

Můžeme tomu věřit a můžeme o tom diskutovat, mnozí odborníci dokonce účinky katalytické lampy popírají. Nám tento způsob dezinfekce přijde nejenom zajímavý, ale i elegantní. Protože katalytické lampy jsou krásné a jestli interiér opravdu nevyčistí, tak ho alespoň ozdobí jako šperk.

Síla ozónu

Princip katalytické lampy poprvé představil na konci 19. století francouzský lékárník Maurice Berger, který je začal používat pro čištění vzduchu v nemocnicích. Lampy se měly postarat o vyčištění vzduchu a především likvidovat mikroorganismy silou ozónu vznikajícímu při katalytickém rozkladu. Tento princip by měl být i dnes hlavní předností této tajemné lampy.

Prodejci argumentují, že katalytická lampa na rozdíl od vonné svíčky, jež interiér pouze provoní, neprodukuje zplodiny a během několika minut dokáže vzduch pročistit.

Jak funguje

Do nádoby nalijete vonnou esenci a zapálíte knot, který je po minutě, maximálně dvou, nutno uhasit speciálním dusítkem. Pak už procesem katalytického spalování reagují volné radikály se vzdušným kyslíkem a vzniká ozón, který vzduch čistí od škodlivých mikroorganismů – plísní, bakterií či virů a současně se daný prostor jemně provoní. Stále ale mějte na paměti, že ozón je jedna z nejtoxičtějších látek.

Celý proces probíhá bez účasti plamene, nevzniká tedy nepříjemný kouř. V jedné místnosti byste lampu měli mít v provozu zhruba 20 minut, potom nádobku uzavřít zátkou a „vypnout“. Čas postačí na vyčištění a provonění vzduchu v průměrně velké obytné místnosti. I když pro někoho je toto řešení ideální a sofistikovaná dezinfekce, pro jiné jde spíše jen o elegantní bytový parfém. Katalytická lampa však bude vždy v interiéru působit jako bytový šperk.

Alergici zpozorněte

Stejně jako u obvyklé aroma lampy anebo vonných parfémovaných svíček by alergici měli zvážit použití také katalytické lampy. Příčinou jsou samozřejmě používané aromatické látky, jelikož i jen stopa chemické látky rozptýlená ve vzduchu se může stát spouštěčem jejich alergie.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články