Trápí vás mastná pleť? Při výběru kosmetiky se vyhněte jedné tradiční složce

Trápí vás mastná pleť? Při výběru kosmetiky se vyhněte jedné tradiční složce
Zdroj: Freepik.com
Produkty Krásná slečna jsou určeny pro znečištěnou, problematickou a mastnou pleť, s rozšířenými póry a sklony k tvorbě akné a ekzémů. Pečují o ni, detoxikují, vyživují, čistí a hydratují, 1543 Kč/set.Tuhé mýdlo ve tvaru obláčku voní po čerstvě natrhaných grapefruitech a hloubkově vyčistí smíšenou i mastnou pokožku obličeje. Umíchané je z BIO kokosového oleje, marockého jílu, aktivního uhlí a oleje z černého kmínu, 309 KčČisticí sada pro mastnou pleť se skládá z 100% přírodních přípravků pro péči o pleť, zaručeně bez chemikálií: Dvě čisticí mýdla na obličej, která jsou určena speciálně na čištění mastné problémové pleti, jedno šetrné peelingové mýdlo a jedno organické bambucké máslo z přírodních složek, 672 Kč.Klinicky ověřená složka Cytobiol™ Iris A2 je patentem chráněná směs extraktu oddenku Kosatce florentského, zinečnaté soli a vitamínu A, která účinně bojuje s akné. Na pleť působí protizánětlivě a adstringentně, navíc pomáhá regulovat tvorbu nadměrného mazu, a to již za 28 dní. Odličovací voda Pramen krásy stojí 269 Kč.+ 4 fotky+ 5 fotek

Problémy s mastnou pletí se bohužel netýkají jenom dospívajících v období puberty. Potrápit nás dokáže v každém věku a kvůli ní se nám na tváři pravidelně objevují i pupínky a co hůř, i černé tečky. Co s tím?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 07. 10. 2020 10:00

Mastná pleť se sklony k nadměrné produkci mazu nevypadá zdravě, leskne se a trpí rozšířenými póry, pupínky i černými tečkami. Ale protože vše má svůj rub i líc, útěchou vám může být, že mastná pleť je méně náchylná k tvorbě vrásek. A příčinou je opět kožní maz, který má v tomto případě pozitivní vliv na úroveň hydratace pleti.

Problematická T-zóna

První problémy se u zdravých osob začnou projevovat během puberty, kdy dochází k hormonálním výkyvům, jež se mimo jiné projevují i problémy s pletí a akné. To se objevuje na několika problémových partiích, především však na T-zóně (čelo, nos a brada), dále pak na krku a někdy i ramenou.

Ve vyšším věku k nedokonalosti pleti přispívá nezdravý životní styl spojený se stresem a nevhodnou stravou, i další hormony, například během těhotenství, při periodě anebo na začátku menopauzy.

Pečujte o rovnováhu

Každý typ pleti potřebuje péči, ale problematická mastná si vyžaduje mnohem víc pozornosti. Podstatné je udržovat ji v perfektní čistotě a předcházet tvorbě pupínků. Zvýšenou péči věnujte hlavně už zmiňované T-zóně. Maz ale není jen nepřítel, udržuje vaši pleť vláčnou a hladkou a chrání ji před vnějšími faktory, jako je smog anebo povětří. Proto bývá naopak suchá pleť křehká a náchylná k praskání.

Podstatou je zachovat přirozenou kyselou vrstvu pleti, která ji chrání před bakteriemi a mikroorganismy.  Proto udržujte tvorbu mazu pod kontrolou, nepoužívejte kosmetiku, která pleť obličeje i pokožku těla zbytečně vysušuje, čímž by paradoxně napomáhala ještě vyšší tvorbě mazu. Jednoduché pravidlo zní – vyhýbejte se alkoholu. Tentokrát ale nevarujeme před popíjením, nýbrž alkoholem obsaženým v kosmetických přípravcích. Sázejte spíš na sílu přírody a bylin.

Čtyři kroky k čisté pleti

Není to zase taková věda, stačí pravidelná péče a vaše pokožka bude zase jako z porcelánu.

Prvním krokem je zpomalení tvorby mazu. K tomu kromě kosmetiky pomůže i zdravý životní styl, vyhýbání se stresovým situacím i příliš vysokým teplotám a drhnutí pleti nešetrným způsobem. Mastná pleť reaguje podrážděním a zvýší se tvorba mazu.

Druhý krok radí udržovat póry průchodné. Používejte správnou čisticí kosmetiku ideálně s antibakteriálním složením, která účinně brání tvorbě pupínků a černých teček. Tuto kosmetiku používejte nejenom ráno, ale i večer.

Třetí krok je tonizace. Po každém čištění pleť zklidněte speciální vodou, ale vyhýbejte se těm s obsahem alkoholu, jenž sice působí jako dezinfekce, ale pokožku neúměrně vysušuje a tím naopak nutí k zvýšené tvorbě dalšího mazu.

Na závěr potřete pleť jemným, ale hlavně nemastným hydratačním krémem. Opět vybírejte z řad pro mastnou pleť, které zpravidla obsahují i složky, jež zpomalují tvorbu mazu a snižují lesk obličeje.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články