Akné netrápí jen puberťáky: Když kosmetika nestačí, pomohou moderní metody

Akné netrápí jen puberťáky: Když kosmetika nestačí, pomohou moderní metody
Zdroj: pixabay.com
Především v oblastech obličeje umí  akné velmi potrápit po fyzické i psychické stránceŘešením aknózní pleti může být i užívání hormonální antikoncepceI po vyjmutí tělíska může dojít k rozvoji aknéNa začátku jara je také vhodné podstoupit chemický peeling, který sjednotí pokožku, zlepší její strukturu a pleť po něm vypadá jasná a zdravá.+ 1 fotka+ 2 fotky

Akné patří k častým dermatologickým problémům dospívajících i dospělých. Především v oblastech obličeje umí velmi potrápit po fyzické i psychické stránce. O pleť, která má sklony k akné, je nutné se pečlivě starat kvalitní kosmetikou určenou pro mastnou pokožku. Někdy ale kosmetika nestačí a je dobré vyzkoušet i moderní techniky, které pomohou zmírnit akné velmi výrazně.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 06. 04. 2019 16:00

Jak akné vůbec vzniká? „Jedná se o onemocnění kůže, při kterém se v důsledku nadměrné činnosti mazových žláz tvoří hnisavé pupínky a následně nežádoucí pigmentové skvrny a jizvičky. Vliv na vznik a závažnost akné má řada faktorů, například hormonální činnost, typ kůže nebo životní styl. Akné se obvykle objevuje s pubertou, u řady lidí však přetrvává i v dospělosti. Nejčastějšími místy výskytu akné jsou obličej, záda, krk a paže,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová.

Udělejte inventuru v používané kosmetice

Než se kvůli léčbě akné vypravíte k dermatologovi, zkuste si udělat vlastní kosmetickou „inventuru“, zda nepoužíváte nějaký krém či make-up, který akné podporuje. Vhodné nejsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce dýchat ma krémy mastné, které zhoršují ucpávání mazových žlázek. Tady pozor na fotoprotektivní přípravky, které jsou mastné a v kombinaci se sluncem způsobí tzv. akné mallorca. Ideální jsou krémy, které obsahují retinoidy, kyselinu azelaovou nebo ovocné AHA kyseliny v nižší koncentraci.

Obrňte se trpělivostí

Pokud je akné již velmi viditelné, je pro úspěšné vyhojení důležité zvolit kombinaci celkové i místní léčby. Zároveň je třeba připravit se psychicky na to, že problém vyžaduje disciplínu a trpělivost, protože příznaky nezmizí přes noc, ale jedná se o dlouhodobější proces. V rámci přímé léčby postižených míst se uplatňují přípravky s dezinfekčním a hojivým účinkem, v případě těžkých případů bývá léčba doplněna i o užívání speciálních léků. K místnímu ovlivnění akné lze s úspěchem využít i chemický peeling nebo mezoterapii.

Laser zlikviduje stopy beze zbytku

Pro vyhlazení jizviček a pigmentových skvrn po akné je pak ideální zjemnění postižených ploch pomocí laseru. V současné době je skvělou volbou například CO2 laser. Ten vyzařuje laserové mikropaprsky, které jsou schopné ve svrchní a střední vrstvě kůže podnítit tvorbu kolagenu. Tím, že tento laser nezasahuje do hluboké vrstvy kůže, zásadně zkracuje dobu regenerace po ošetření. Pro co nejlepší výsledek je dobré ošetření několikrát v průběhu šesti týdnů opakovat.

AHA kyseliny obnoví kožní buňky

Další možností v boji za krásnější pokožku je i lékařská technika zvaná chemický peeling, při kterém se na pleť aplikuje jedna nebo více AHA kyselin. Tyto kyseliny destruují jednotlivé vrstvičky kůže, což vede k obnovení tvorby kožních buněk, zmírnění vrásek, vyhlazení nerovností, odstranění projevů akné a nežádoucích pigmentací.  I když název odkazuje na chemii, tak AHA kyseliny jsou o ovocné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině a dalších potravinách. Jedná se tedy o látky biologického původu se schopností rozpouštět se ve vodě.

„Chemický peeling je velice účinný právě u léčby akné, kdy dokáže výrazně zmírnit jeho projevy. AHA kyseliny totiž nejen odstraňují odumírající buňky, ale působí také antibakteriálně. Současně stahují rozšířené póry a regulují nadměrný mazotok. Úspěšně lze také chemický peeling použít na sjednocení barevného tónu pleti či k zesvětlení nadměrných pigmentací,“ dodává dermatoložka z Perfect Clinic Dermatology.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články