Domácí pleťová maska z medu: Pro krásnou pleť vám stačí jen dvě ingredience a půl hodiny času

med
Zdroj: freepik.com

Domácí pleťová maska z medu je fantastický způsob, jak mít pokožku jemnou jako od nejlepších kosmetiků světa. I když se často tvrdí, že med je jenom jiná forma cukru, jeho léčebné a regenerační účinky jsou nezpochybnitelné. Užívejte si ho i jinak než jenom v hrnku zázvorového čaje.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 25. 09. 2020 10:00

Medem se sladilo odjakživa. Vlastně tady u nás ho naši slovanští předkové používali mnohem dřív než cukr, třtinu či stévii. Byla by ale chyba med považovat jenom za sladidlo. Dokáže divy s pletí, vlasy nebo i nehty.

Med a jeho blahodárný účinek

Med báječně hydratuje pokožku a bojuje proti jejímu stárnutí. Samozřejmě je i nabitý živinami, například antioxidanty a léčivými látkami. Když kupujete med, nejlepší je ten od včelaře, kterého znáte anebo na něj máte reference. V obchodech je to vždy riskantní. Doporučujeme zajít spíš do specializovaného včelařského obchůdku. Krásně to tam voní a mají ohromný výběr. Sáhněte radši po nepasterovaném medu, který obsahuje více enzymů.

Hydratační maska z medu

Jak už jsme psali, med zvlhčuje pleť a dodává jí příjemnou hebkost a pružnost. A co víc, zařídí, aby vlhkost v pleti i vydržela.

Postup: Maska je jednoduchá, budete potřebovat opravdu jenom čistý med. Potřete si jím obličej a na čtvrt hodinku se položte do klidu. Med poté omyjte vlažnou vodou a nepoužívejte žádný krém.

Čisticí maska z medu

Med obsahuje enzymy, které rozjasňují pleť a udržují póry čisté. Také je výrazně antibakteriální a ve spojení s jojobovým nebo kokosovým olejem brání hromadění bakterií, které mají za následek tvorbu nepěkných pupínků.

Postup: Smíchejte polévkovou lžíci medu se dvěma lžícemi jojobového nebo kokosového oleje. Emulzi naneste na očištěnou a osušenou pleť a jemně, krouživými pohyby ji do pokožky vmasírujte. Samozřejmě vynechejte okolí očí. Na rty ale emulzi určitě naneste. Masku opět omyjte jenom vlažnou vodou.

Vlasový kondicionér z medu

Už jednou zmiňované enzymy a živiny v medu dodávají unaveným vlasům lesk, aniž by je zatížily. Přidáním kokosového oleje docílíte lepšího pronikání medu do vlasového vlákna, které uhlazuje. Oddálí také vznik roztřepených konečků.

Postup: Promíchejte jednu lžíci medu se dvěma lžícemi kokosového oleje a naneste na spodní dvě třetiny délky vlhkých vlasů. Nechte dvacet minut působit a poté důkladně smyjte.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články