Dostihla vás menopauza? Srovnejte hormony a začněte si užívat

žena, menopauza
Zdroj: pixabay.com

Každá žena dříve či později dospěje k období menopauzy, kdy se toho pro ni hodně změní. Většinou nás nástup klimakteria překvapí, zarazí a chvíli trvá, než se s ním nějakým způsobem srovnáme.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 21. 09. 2020 10:00

Je to nespravedlivé, děti už jsou dospělé, náš život se také postupně usadil a my místo toho, abychom si užívaly vnitřní klid, prožíváme stres, roztěkanost a nekvalitní spánek protnutý častým buzením. To, že jsme vstoupily do období přechodu, poznáme mimo jiné i podle toho, že nás v těch nejmíň vhodných chvílích atakují návaly horka a nadměrné pocení. Kdo by z těchto stavů byl nadšený. Jenomže přechod má i svá pozitiva – například se nestane, že by vám menstruace pokazila dovolenou. A co třeba klidné a bezstarostné milování bez obav z početí? Možná najdeme i další pozitiva.

Jak to všechno bude

Mnohé zralé ženy dobře vědí, co je v životě důležité, a klimakteria se přesto bojí. Není divu, vždyť se na ně ze všech stran valí informace o průvodních jevech přechodu, výkyvech nálad a hysterii, extrémním přibrání. A našlo by se ještě několik opravdu strach nahánějících mýtů, které pronikají ženám pod kůži.

Tak zlé to nebude

I v tomto případě platí moudré pořekadlo o tom, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. A ani klimakterium nemusí být tak divoké a děsivé, jak ho popisují mýty. „Jeho průběh je u každé ženy individuální a záleží na mnoha faktorech, například na způsobu života, stravy, na zdravotním stavu i na genetických predispozicích,“ říká gynekoložka MUDr. Dagmar Makalová. „V první řadě je třeba si ujasnit, že klimakterium není nemoc. Je to stav, který má své charakteristiky a projevy, ty se však také liší případ od případu. A pokud snižují kvalitu života ženy, existuje řada cest a způsobů, jak je zmírnit nebo úplně odstranit,“ uklidňuje nás lékařka.

Nastupuje pomaloučku

Přechod nepřichází ze dne na den. Náznaky ukončení plodného života ženy potichoučku oznamují tuto zprávu s předstihem dvou až tří let. Toto období se nazývá perimenopauza a může se projevovat občasným vynecháním menstruace, změnami nálad či nočním pocením. "Právě toto období je obdobím největších hormonálních změn," říká gynekoložka.

…a přijdou i výhody

Důležité je uvědomit si, že konec plodného období neznamená konec života. Naopak, může začít jeho nová fáze, kdy nás neomezuje menstruace, děti jsou již obvykle velké a samostatné a kariéra stabilizovaná. Po dlouhých letech tak opět vzniká prostor k tomu, aby se žena věnovala sama sobě, svým zálibám a přátelům, zkrátka žila aktivně a nestagnovala.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články