Nespavost, špatná nálada, věčná žízeň: I tohle umí hormony

Nespavost, špatná nálada, věčná žízeň: I tohle umí hormony
Zdroj: Freepik.com

V pondělí máte náladu pod psa a nesnesete vedle sebe ani plyšového medvěda, v úterý jste samý úsměv, ve středu se únavou sotva ploužíte a vlastně si ani nějak nedokážete vzpomenout, jaký je den. I tak se projevují rozbouřené hormony.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 08. 2020 10:00

Jste protivná, nic vás nebaví, nevíte kudy kam, nemluvě o fyzických potížích jako je věčná žízeň, padání vlasů, akné apod. Vlastně se vám toho na první pohled zas tak moc neděje, protože vás nic nebolí, základní lékařská vyšetření jsou také v pořádku.

Tak co je špatně?

Pokud vaše potíže nepolevují, možná nastal čas zkontrolovat hladinu hormonů v těle. Je dobré vědět, že různé hormony plní v těle různé úkoly. Jsou nezastupitelné, takže jakmile jich je málo, anebo naopak moc, vzniká nerovnováha, která rozhodí nejenom zmíněnou psychiku, ale také například metabolismus. Bohužel dokáže vyvolat mnohem závažnější problémy, protože rozhozená psychika, jak známo, negativně ovlivňuje i fyzickou stránku člověka. Největší neplechu obvykle natropí hormony štítné žlázy, vaječníků a nadledvinek.

Štítná žláza

Nachází se v dolní části krku a má za úkol shromažďovat jód z krve. Jeho prostřednictvím pak vyrábí hormony tyroxin a trijodtyroxin, které regulují metabolismus a energii v celém těle. Nemoci štítné žlázy se častěji vyskytují u žen než u mužů, a to ve středním a vyšším věku. Příčinou bývá autoimunitní onemocnění, kdy štítnou žlázu napadne vlastní imunitní systém, hormonální poruchy a chirurgické zákroky. Mezi méně časté důvody se řadí nedostatek jódu. Pokud se jedná o genetické faktory, tedy se ve vaší rodině potíže se štítnou žlázou už vyskytly, je vhodně si ji čas od času nechat vyšetřit.

Hypofunkce

Snížení činnosti štítné žlázy, neboli hypofunkce, je jednou z jejích zásadních poruch. Projevuje depresemi, únavou, problémy s pamětí, nemocní lidé přibírají na váze, mají suchou pokožku i vlasy, typická je pro ně nesnášenlivost chladu. Základem léčby je podávání hormonů, které tyto nepříjemné projevy utlumí.

Hyperfunkce

Opačný problém představuje hyperfunkce štítné žlázy neboli její nadměrná činnost. Lidé s hyperfunkcí štítné žlázy jsou velmi akční, poznáte je podle vykulených, až vypouklých očí. Velmi rychle ztrácejí na váze, špatně spí, mají neustále žízeň a zadýchávají se. Kromě medikamentózní léčby je někdy třeba i chirurgický zásah.

Vaječníky

Tyto orgány jsou odpovědné za důležité procesy v těle: menstruační cyklus, těhotenství a menopauzu. Produkují dva hormony – estrogen a progesteron. Pokud se tyto hormony vymknou kontrole, mohou vyvolat syndrom polycystických ovarií, jehož důsledkem je málo častá nebo zcela chybějící ovulace. Polycystický syndrom tak představuje častý důvod neplodnosti, což negativně ovlivňuje ženskou psychiku. Léčba probíhá medikamentózně a její důležitou součástí je správně nastavená dieta a vhodné cvičení. V některých případech se přistupuje i k chirurgické léčbě.

Premenstruační syndrom

S měnícími se hladinami estrogenu a progesteronu souvisí i tzv. premenstruační syndrom, který se nejčastěji projevuje napětím v prsou, nadýmáním, otoky, bolestmi hlavy, zvýšením váhy a chuti k jídlu. Lékaři obecně doporučují úpravu jídelníčku a více pohybu. Závažnější potíže se řeší s pomocí vhodně zvolené hormonální antikoncepce.

Nadledvinky

Produkují hormony adrenalin, noradrenalin a kortizol, které nám pomáhají zvládat stresové situace a udržovat dobrý imunitní systém. Nedostatečná funkce nadledvinek se projevuje únavou, poruchami paměti, závratěmi, nízkým krevním tlakem apod. Na vině bývá hlavně dlouhodobý stres, různá traumata nebo dědičnost. Pozor na to, že problém může vyvolat i nesprávně nastavená dieta, kdy tělu chybí důležité vitaminy a minerály.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články