V létě vzniká zánět močového měchýře nejčastěji: Jak se mu vyhnout?

Zánět močového měchýře není nic příjemného.
Zdroj: Pixabay

Nepříjemná bolest v podbřišku a problémy s močením mohou pohodové letní dny hodně znepříjemnit. Zánět močového měchýře není dobré podceňovat, protože neléčená infekce se může rozvinout až v nebezpečný zánět ledvin. Proč vám zánět močáku hrozí i v létě a jak se mu úspěšně vyhnout?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 31. 07. 2020 11:00

Ženy trápí zánět močového měchýře mnohem častěji než muže. Je to dáno anatomickými odlišnostmi močového ústrojí. Stačí chvíle ve studených mokrých plavkách, nebo koupání v ledové vodě či nedostatečná hygiena, a otravný zánět na sebe nenechá dlouho čekat. Právě proto by se zvláště zástupkyně něžného pohlaví měly mít v létě více na pozoru a dbát na prevenci.

Důsledná hygiena

Nejdůležitějším bodem prevence infekce močového měchýře je důsledná intimní hygiena. Bakterie se totiž mohou do močového ústrojí přenést z konečníku nebo kvůli špatným hygienickým návykům. Sprchujte se proto každý den a používejte také mycí prostředky určené speciálně pro intimní partie, které mají optimální pH. Ty díky svému složení slouží nejen k očistě, ale zároveň i jako účinná prevence intimních zánětů.

Dostatečný pitný režim

Základem prevence mnoha nemocí je dostatečný příjem tekutin. Stejně tak i v případě předcházení infekce močových cest. Pijte proto každý den alespoň litr a půl, v létě dva, čisté neperlivé vody. Pitný režim totiž napomáhá i k pravidelnému vyměšování, takže se ve vašem močovém měchýři nebudou hromadit bakterie. Uvidíte, že se vám záněty močových cest pak budou vyhýbat obloukem.

Do svého jídelníčku zařaďte brusinky

Brusinky nemusíte začít jíst až ve chvíli, kdy se u vás projeví bolestivý zánět. Mnohem lepší je zařadit je do svého jídelníčku, i když nemáte žádné potíže, jako účinnou prevenci. Konzumovat se dají čerstvé, sušené, ale také v doplňcích stravy z lékárny. Jejich účinkům věřily už naše babičky, takže se není čemu divit, že skutečně fungují. Podobně pomáhají i lesní borůvky, které rovněž obsahují velké množství antioxidantů a mají vynikající protizánětlivé účinky.

Doplňujte vitamin C

Vitamin C je prospěšný v mnoha ohledech. Když ho přijmete větší množství, zvýší se vám kyselost moči, která zpomalí růst bakterií v močové trubici. Jezte tedy hodně ovoce, vhodný je například ananas. Ten obsahuje kromě vyššího množství vitaminu C také látku zvanou bromelain, která má nejen protizánětlivé účinky, takže slouží jako účinná prevence, ale zmírňuje i nepříjemné projevy zánětu močového měchýře.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články