Při koupání hrozí intimní záněty: Jak se jim vyhnout?

Bazény jsou nejčastějším místem, kde onemocníme mykózou.
Zdroj: Pixabay

Intimní záněty patří u žen mezi nepříjemná letní rizika. Zhoršuje je nejen pobyt u vody, ale i sportování a další faktory. Jak se jim vyvarovat a užít si tak léto naplno?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 22. 07. 2020 10:00

Vyšší teploty, ve kterých se více daří kvasinkám a různým bakteriím, a koupání stojí v létě za častějším výskytem intimních zánětů. To ale neznamená, že se hned musíte vzdát pobytu u vody. Jak si užít léto nepříjemných pocitů v intimní oblasti?

Důležitý je pitný režim

V létě je nejen pro prevenci intimního zánětu nezbytné dodržovat dostatečný pitný režim. Vypít byste měla alespoň 1,5 až 2 litry vody denně. Dejte ale pozor, do množství přijatých tekutin se nepočítají kofeinové nápoje ani alkohol. Dostatečná hydratace vám pomůže vyplavit z organismu škodlivé látky a bakterie z močové trubice.

Nepodporujte škodlivé mikroorganismy

Léto přeje nejen koupání a sportování, ale také škodlivým mikroorganismům. Kvasinkám a dalším bakteriím totiž vyhovuje teplé a vlhké prostředí. Abyste zabránila vzniku intimního zánětu, nesmíte jim takové prostředí poskytnout. To znamená, že byste neměla dlouho zůstávat ve zpoceném oblečení po běhu nebo jízdě na kole ani v mokrých plavkách, když vylezete z bazénu. Vždy si s sebou neste suché kousky, které si převlečete, kdykoliv to bude potřeba.

Noste prodyšné oblečení a dodržujte intimní hygienu

V létě noste raději volné prodyšné oblečení, ve kterém zmírníte pocení, a vaše pokožka bude moci dýchat. Vyvarujte se proto pokud možno nošení silonek, ale i intimních vložek. Nezbytná je i pravidelná a dostatečná intimní hygiena, ke které je lepší používat speciální mycí prostředky pro intimní oblast.

Koupání v přírodě či bazénu?

Pokud se vzhledem k intimním zánětům rozhodujete mezi koupáním v řece nebo v bazénu, měla byste vědět, že riziko jejich vzniku zahrnuje obojí. Zatímco koupání v rybníce může způsobit, že se do vašich intimních míst dostanou nepřátelské bakterie, při koupání v bazénu si zase vlivem chloru a jeho snižování pH můžete rozhodit vnitřní rovnováhu, která je důležitá pro prevenci zánětu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články