Jak poznat příznaky infekce močových cest?

Jak poznat příznaky infekce močových cest?
Zdroj: Tena.cz

Infekce močových cest je zánět způsobený přítomností mikroorganismů v močovém měchýři. Za běžných fyziologických podmínek je moč v močovém měchýři sterilní. Na konci močové trubice jsou obvykle bakterie, které však nezpůsobují infekci. Prevence a včasné zahájení léčby infekce močových cest je velmi důležitá, protože neošetřená infekce močových cest může vést k nefritidě a sepsi. Jaké jsou příznaky infekce močových cest?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 13. 07. 2020 15:01

Jaké jsou příčiny vzniku infekce močových cest

Močový trakt nad svěračem močového měchýře neobsahuje žádné bakterie v moči. Proto když dojde k napadení močových cest bakteriemi, viry či houbami, vzniká infekce močových cest. Častěji pak dochází k infekci dolních močových cest. Horní močové cesty bývají napadeny zřídka a v tomto případě se jedná o zánět ledvin. Mezi nejčastější příčiny infekce močových cest patří bakterie, jako je Escherichia coli. U sexuálně aktivních jedinců je infekce způsobena chlamydiemi či kapavkou. Infekce močových cest však může být důsledkem užívání antibiotik, cukrovky, při zavedeném katetru či při problémech s vyprazdňováním močového měchýře a těhotenství.

Infekci močových cest poznáte podle těchto příznaků:

  • bolest při močení
  • svírání
  • pálení
  • nutkání na močení

Častěji jsou infekcí postiženy ženy

Infekce močových cest častěji postihuje ženy i muže a není výjimkou ani u dětí. Ženy postihuje tato infekce častěji z důvodů kratší močové trubice ústící nedaleko konečníku. Jak jsme již uvedli výše, infekce močových cest je spojena s příznaky jako jsou bolest a pálení při močení, bolest v podbřišku, močová inkontinence či přítomnost krve v moči.

Infekce se u některých osob může vracet. Je způsobena přežíváním mikroorganismů v močovém traktu navzdory léčbě. U některých žen má tato infekce souvislost s pohlavním stykem. Je proto nezbytné dodržovat před a po pohlavním styku hygienu.

Jak se infekce močových cest léčí?

Léčení infekcí močových cest s jasnými symptomy vyžaduje lékařskou konzultaci. Příznaky se mohou ve velmi krátké době zhoršit, což vede k infekci dalších pater močového traktu. Již při prvních příznacích je vhodné zahájit domácí léčbu infekcí močových cest a sáhnout po volně prodejných lécích dostupných v každé lékárně. Měli byste se starat o dokonalou intimní hygienu. Je důležité pít hodně tekutin, nejlépe teplé citronové vody nebo diuretických bylinných čajů, protože kyselé pH způsobuje, že se bakterie odloupnou a vyplavují z močového měchýře a močových cest.

Léčbu infekce močových cest lze provádět:

  • Antibiotiky a volně prodejnými antibakteriálními léčivy při ambulantní léčbě.
  • Domácí léčba infekce močových cest zahrnuje dostatečnou hydrataci, kdy se doporučuje vypít alespoň 2 litry neperlivé vody za den.
  • Jsou doporučeny byliny a bylinné čaje obsahující kopřivy, heřmánek, brusinky a petržel.
  • Dobrým způsobem, jak léčit infekce močových cest, jsou obklady a koupele z heřmánku, řebříčku a třezalky tečkované.
  • Důležitý je odpočinek.
  • Při horečce se podává paracetamol.

Pokud se příznaky zhorší a bolesti neustupují, je důležité okamžitě vyhledat lékaře.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články