Alergie hrozí i na podzim. Neohrožují nás jen plísně a roztoči, ale i pyl

žena, rýma
Zdroj: freepik.com

Alergie se bohužel staly běžnou součástí našeho života a počítáme je mezi obvyklé civilizační choroby. Podle některých dat je u nás v současné době téměř každý druhý alergik, což se projevuje zejména v pylových obdobích.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 09. 2020 14:30

Měli bychom vědět, že alergie není běžné onemocnění jednoho orgánu, ale hovoříme o celkové poruše imunity ve smyslu zvýšené reaktivity na některé běžné podněty. Dá se předpokládat, že pokud již trpíme jedním typem alergie, dříve nebo později se u nás projeví i nějaká další její forma.

Všichni víme, že období zvýšeného výskytu alergenů je na jaře spolu s probuzením přírody. Ale neuvědomujeme si, že také na podzim přichází silná vlna alergenů z pylu plevelů a spor plísní. A to si ještě další alergeny pěstujeme v domácím prachu.

Všudypřítomní roztoči

Musíme se bohužel smířit s faktem, že domácnost bez roztočů neexistuje. Roztoči jsou běžnou součástí každé domácnosti a nejčastěji se objevují v kobercích a lůžkovinách. Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů a potíže pociťujeme především ve chvíli, kdy tyto usazené částečky rozvíříme.

Nebezpečné plísně

V částečkách prachu poletujících prostorem objevíme i plísně. Ty se nevyskytují pouze v provlhlých stavbách, ale nejvíce jich do bytu či domu nalétá během vlhkého podzimu. V jednom gramu prachu je až jeden milion spor plísní. Pokud máme doma koberce, objevíme vysokou koncentraci plísňových alergenů také v něm. Alergie na plísně se projevují rýmou, záněty očních spojivek, ekzémy, bolestmi hlavy a chronickým kašlem. Ale pozor – plísně mohou vyvolat i astma!

Srst domácích mazlíčků

Zvířecí alergeny dosahují nejmenších rozměrů a dostanou se tak téměř všude. Nejčastější alergie vznikají na kočičí a psí alergeny, které nezpůsobuje nejen zvířecí srst, ale i sliny, moč, pot a lupy, které zůstávají v domácnosti i měsíce poté, co v ní bylo zvíře naposledy. Eliminovat zvířecí alergeny lze za pomoci přípravků, které je odstraňují přímo ze zvířete.

Pylová sezóna jen tak nekončí

Také na podzim máme v domácím prachu pyl, který se do domu či bytu dostane většinou otevřeným oknem. V současné době trpí až pětina populace alergií na pyl, jež může vzniknout kdykoliv v průběhu života. Projevuje se ucpaným nosem nebo vodnatou rýmou, slzením a svěděním očí a kýcháním.

Účinný úklid

Většinu alergenů dokážeme odstranit pravidelným úklidem, především utíráním prachu, mokrým úklidem a častým vysáváním. Pozor ale na robotické vysavače, které prach v místnosti víří. Stejně tak se nelze úplně spoléhat ani na klasické vysavače bez speciálního filtru, které nejjemnější částečky s alergeny vracejí do místnosti. Funkčním řešením jsou například vysavače centrální, které veškerý prach s alergeny odvádí mimo vysávané místnosti.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články