Sklo, nebezpečí pro děti: Před poraněním střepy pomohou třeba i samolepky

dítě, sklo
Zdroj: pixabay.com

Máte doma malé děti a prosklené dveře? Tak to potom máte i zaděláno na pořádný malér, a měli byste je vzájemně chránit – děti před poraněním a sklo před rozbitím.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 16. 09. 2020 14:00

Úrazy dětí doma a řezné rány patří často k těm nejčastějším a bohužel i nejzávažnějším. Přitom ale máte po ruce jednoduché řešení, jak vysypání rozbitého skla a s tím souvisejícím zraněním zabránit a dokonce i předcházet.

Nesmí přijít do kontaktu

V první řadě se podívejte, kam skleněný nábytek či zrcadla stavíte a věšíte. Je potřeba je vhodně umístit, tak aby k němu děti měly omezený přístup. Malé děti chvíli neposedí a snadno se tak může stát, že ani to nejpromyšlenější místo jim nakonec nezůstane skryto. A jestliže víte, že nedokážete zabránit kontaktu dětí se skleněnými plochami, zamyslete se nad alespoň dočasnou výměnou. Budete tak muset například oželet skleněný konferenční stolek. Stejně tak zrcadla by měla být zavěšena co nejvýše, tak aby na ně děti nedosáhly.

Bezpečnostní folie

Ne všechny skleněné plochy ale můžete odstranit nebo vyměnit. Určitě je nesmysl, pořizovat nové dveře bez skleněné výplně. Pro ten případ je tu poměrně levná, ale překvapivě účinná varianta – opatřete sklo ochrannou folií. Doporučuje se zabezpečit takto všechna skla v domácnosti, tedy nejenom dveřní výplně, ale také zrcadla a případně i skla obrazů.

V případě, že dojde k rozbití předmětu s ochrannou fólií, zůstanou střepy nalepené na ni. Vy se zároveň nemusíte se obávat, že zkreslí například odraz zrcadla, jsou totiž velmi nenápadné a na první pohled neviditelné. Mají navíc vlastnost chránit před UV zářením, poškrábáním a zabraňují stárnutí materiálu.

Pomůžou samolepky

Méně sofistikované, ale také celkem účinné jsou běžné, velkoformátové samolepky. Těmi můžete například polepit skleněná okna u knihovny v dětském pokojíku. Ale pozor, toto řešení je jen dočasné. Jakmile se sklo rozbije, musíte ho v zájmu bezpečnosti co nejdříve vyměnit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články