Velký rádce pro výběr vánočního stromku: Jak poznat, který je čerstvý a jak velký potřebujete

Velký rádce pro výběr vánočního stromku: Jak poznat, který je čerstvý a jak velký potřebujete
Zdroj: Freepik.com
Hlídejte, aby na sebe batolata stromek nezvrhla.Kočičky rády lezou po stromečku.Pejskové si mohou stromek označkovat. Velký dominantní strom si pořizují početné rodiny. + 2 fotky+ 3 fotky

I když jsou umělé stromečky krásně tvarované a neopadají, je to marné, vůni jehličí vám nikdy nepřiblíží. Proto stále většina z nás vybírá tu svoji nejkrásněji rostlou jedličku, rovný smrček anebo borovičku. Často ale v okouzlení vybereme stromek moc veliký nebo jinak nevhodný. Podle čeho se tedy rozhodovat a jak se o stromeček nejlépe postarat, aby vydržel až do Tří králů?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 12. 2020 14:00

V českých domácnostech jsou v posledních letech nejoblíbenější jedličky, které jsou husté, pravidelně rostlé a vydrží dlouho svěží zelené a neopadávají. V dřívějších dobách ale byly k dostání téměř výhradně smrčky a za luxusní se považovaly borovičky. Smrček nádherně voní ale rychle vyschne, opadá a jehličí se nepříjemně zabodne do koberce. Borovičky jsou z našeho pohledu moc řídké a špatně se zdobí. Bývají také různě křivolaké.

Podle čeho stromek vybírat

Neexistuje asi žádné pravidlo, jak velký stromeček si pořídit. Měli byste ale brát v úvahu několik faktů – jak velký máte pokoj, kam ho postavíte a zda máte malé děti nebo domácí mazlíčky. Velké stromky od dvou do dvou a půl až tří metrů si zpravidla pořizují velké rodiny, které mají ve zvyku trávit svátky společně, bydlí v domě a mají vysoké stropy. Naopak senioři preferují stromečky malé, které si pohodlně postaví na stůl nebo prádelník, snadno se jim zdobí a lehce přenáší.

Řešte také šířku stromku

Také tento rozměr je určen místem, které jste si vybrali. Jestliže máte prostor omezený, nezaměřujte se na rozložité jedle, vhodnější bude štíhlá borovička. Pro hodně malé místnosti máme tip – stromek postavte do kouta a zadní větve ořezejte. Můžete je použít na výzdobu nebo výrobu věnce.

Stromeček dobře zabezpečte

S kočičkami je to těžké, těm vylézat na stromky nezakážete. Snažte se ho tedy alespoň pevně usadit do stojánku a případně přivázat ke konzoli nebo například k radiátoru. Pejsky láká kmínek, který si s chutí označkují, kvůli nim se nedoporučuje stavět stromek na zem. Zvídavá batolata lákají lesklé kuličky. Jestli nechcete, aby stromek na sebe strhla, vyberte si menší ve výšce maximálně jeden a půl metru, který postavíte do výšky.

Jak se o stromek doma postarat

Stromečku je samozřejmě nejlépe v chladu. Však také od doby, kdy byl uříznutý, což je většinou už koncem září, byl skladovaný venku nebo v chladném skladu, kde byl ideálně občas rosený. Pokud tedy nakupujete nějaký čas před Vánoci, nechte ho i vy na balkonu, v garáži, ve sklepě nebo alespoň v chodbě.

Dejte stromku napít

Zakoupenému stromku je potřeba odstranit kůru z konce kmínku a ten ponořit do vody. Někteří prodejci vám na místě přímo kmínek ofrézují. Stromeček nerozbalujte, nechte si ho hezky svázaný – i to zamezí předčasnému vysychání.

Stromeček v květináči

Jestli chcete mít jistotu, že váš stromeček stoprocentně neopadá, můžete si koupit, anebo dokonce jenom pronajmout živý stromek v květináči, či jak se odborně říká, v kontejneru. Ale dřív, než si ho postavíte doma do obýváku, musíte ho postupně nechat přivyknout pokojové teplotě. Jestliže můžete, přeneste ho alespoň dva týdny před zdobením do chladnější místnosti – chodby, verandy nebo garáže. Teprve potom jej postavte na čestné místo a ozdobte.

Ve vytopené místnosti kořenový bal stromku rychle vysychá, proto kontrolujte jeho stav a případně dolijte vodu. Půda by určitě nikdy neměla vyschnout. Pamatujte, živý stromek potřebuje přirozené denní světlo, postavte jej proto ideálně do blízkosti okna.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články