Bleskový vánoční úklid: Jak si vše zorganizovat, abyste měli za chvíli hotovo

Bleskový vánoční úklid: Jak si vše zorganizovat, abyste měli za chvíli hotovo
Zdroj: Pixabay.com

Dobrá hospodyně ví, že základem pro pohodový úklid je mít pořádný systém. Nestresujte se před Vánoci úklidem na poslední chvíli. Začněte ložnicí a skončete koupelnou a záchodem. Přece nechcete do vyleštěné toalety následně vylévat špinavou vodu po vytírání podlahy.

Petra Járková
Petra Járková 08. 12. 2019 10:00

Udělejte si seznam

Velký předvánoční úklid se může zdát na první pohled děsivý, ale tak je to se vším, dokud si to nesepíšeme hezky v bodech a nezjistíme, že jde vlastně jen o pár položek. Prostě se s tužkou a papírem projděte po domě a zapište si vše, co podle vás potřebuje dát do pořádku. Uvidíte, jak vám úklid půjde od ruky.

Najděte místa, která většinou přehlížíte

Prach se může hromadit v podstatě kdekoliv – řešením je uklidit prostě všechno, nejen to, co uklízíme běžně při sobotních průběžných gruntovačkách. Nejčastěji opomíjíme větrací otvory klimatizace či topení, koupelnové větráky, knižní poličky (a knížky jakbysmet…), kliky, vypínače, elektroniku, odpadkové koše, prostor za troubou, lednicí a pod dřezem, ale také škvíry v čalouněném nábytku. Prostě posuňte z místa vše, co posunout jde, ukliďte a zase vraťte zpět.

Očistěte stěny a skříňky

Může se to zdát neuvěřitelné, ale prach se kumuluje i na vertikálních plochách velmi úspěšně. Skříňky kuchyňské linky jsou na tom nejhůř, protože kromě cákanců od jídla jsou také pokryté tenkou vrstvou mastnoty a vlhkosti z kuchyňských výparů, které na prach působí jako mucholapka. Vezměte dva kbelíky – jeden na roztok čisticího přípravku a jeden na čistou vodu, a pusťte se do drhnutí. Na obzvláště odolné nánosy zkuste použít roztok prostředku do myčky nádobí. Všechny stěny místností jemně očistěte čistým suchým hadříkem – budete překvapeni jejich skutečnou bělostí!

Vyčistěte koberce, předložky a čalounění

Obecně se doporučuje luxovat všechny frekventované části domácnosti jednou denně. To ale musí připadat každému aktivnímu člověku jako vtip – kdo má čas na každodenní vysávání? Kdo není nucený alergií nebo přítomností psa či kočky, najde si většinou čas jednou týdně. Proč ne, ale nutno přiznat, že prach má pak čas se pořádně usadit. Předtím je ale dobré vše zbavit prachu dobrým vysavačem. V případě, že dlouhodobě odkládáte nákup nového vysavače, je ideální čas si přát k Vánocům nového parťáka na úklid. Pokud vyberete dobře, může pro vás být i luxování zábavou. Například aku vysavač Dyson V11 má nejen silný sací výkon, ale vydrží na jedno nabití až 60 minut provozu bez poklesu sání. Je lehký a díky umístění těžiště v rukojeti se s ním skvěle vysávají i výše položená místa, k čemuž slouží i rozmanité nástavce – na škvíry mezi nábytkem, na čalounění nebo dokonce i na žaluzie. Velmi snadno jej přestavíte na krátký ruční vysavač, a tak můžete předvánoční ordnung dopřát také interiéru svého auta.

Nezapomeňte na zárubně, prahy a podlahové lišty

Přiznejme si – zapomínáme na ně zcela běžně. Když se podíváme zblízka, uvidíme, že všechny skulinky jsou zaplněné nečistotami. Nejprve vše přejeďte prachovkou a zbavte se tak prachu, který ještě není ulpělý. Pak použijte hadřík navlhčený v mýdlové vodě, ale pozor: na dřevo se hodí jen přípravky pro něj určené.

Podlahy si nechejte až na konec

Když jste uklidili vše ostatní, jsou na řadě podlahy. Že až jako poslední, je zcela logické, protože při úklidu všeho nad nimi nutně padají nečistoty dolů. Koupelnové obklady vyčistíte nejlépe kartáčkem a vhodným přípravkem, prostě k tomu zaklekněte a věnujte čištění dost času, se zaměřením na spáry. Ověřeným domácím trikem je prášek do pečiva rozmíchaný ve vodě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články