Koupelna — místo, kde se chcete cítit jako sebevědomá bohyně v lázních na Olympu

V koupelně se můžete cítit jako bohyně.
Zdroj: Nicola Stammer
Světlo je v koupelně velmi důležité.Koupelna je oddechové místo, které má dýchat pohodou.V koupelně se můžete cítit jako bohyně.Dvě umyvadla jsou ideálním řešením ranních sporů.+ 1 fotka+ 2 fotky

Význam koupelny v posledních letech stále stoupá: stala se druhým obývacím pokojem a slouží jako důležité osobní útočiště v dobách neustálého shonu.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 09. 2018 06:59

V dnešní době hraje koupelna důležitou estetickou roli a nelze ji proto omezit jen na pouhý funkční aspekt. Interiérová designérka Nicola Stammer, která se specializuje na návrhy koupelen, se zaměřuje především na plánování využití prostorů v koupelně. Je totiž třeba vzít do úvahy řadu faktorů, jako je věk, tělesná omezení nebo třeba počet osob v domácnosti.

"Optimální uspořádání místnosti je primárně soustředěno kolem umyvadla a toalety, protože tam lidé tráví většinu času. V navrhování mám víceméně kreativní svobodu, a to v závislosti na půdorysu," potvrzuje Nicola Stammer.

Ve druhé fázi se návrhář interiéru zaměřuje na požadavky zákazníka na produkt a materiál a posuzuje jeho kompatibilitu s dostupným prostorem. 

Koupelnový expert praktikuje stejný přístup vůči designu osvětlení koupelny. V úvahu musí být brány dvě perspektivy - využití prostoru a pocit pohody.

Nicola Stammer vysvětluje: "Věřím, že je zásadní přizpůsobit návrh koupelny k osvětlení místnosti a k využití prostoru. Velikost koupelny hraje důležitou roli, protože světelné zdroje mohou být různě umístěny. Dalším důležitým aspektem v designu osvětlení je také výběr barev a materiálů. Například tmavé barvy pohlcují více světla, lesklé povrchy odrážejí světlo."  Návrh osvětlení musí být proto velmi individuální a speciálně přizpůsobený místnosti a vybraným materiálům.

Jaké prvky osvětlení by měly být použity k vytvoření příjemného prostředí v koupelně? Vedle základního osvětlení, které jako hlavní zdroj světla v koupelně dodává jednotné osvětlení místnosti, jsou standardním vybavením pro optimální osvětlení místností funkční a dominantní osvětlení.

Funkční osvětlení, například na zrcadle, je určeno pro specifické činnosti — aplikace make-upu, holení. Dominantní osvětlení, například se stmívajícími se světly, může koupelně poskytnout požadovanou atmosféru.

Nicola Stammer jako zkušená interiérová návrhářka poukazuje na to, že by pro osvětlení v koupelně mělo být v ideálním případě k dispozici tři až pět spínacích obvodů: "Obecně nejsou zapnuty všechny zdroje současně. Pokud základní osvětlení, funkční osvětlení a dominantní osvětlení pracují paralelně, vytváří tzv. 'čisticí světlo', které napomáhá například během úklidu koupelny. V takovém případě musí být celá koupelna, každý roh koupelny plně osvětlen." Koupelna ztělesňuje zvláštní výzvu, pokud jde o návrh osvětlení.

Aby zrcadlo jakožto běžné vybavení koupelny vyhovovalo svými specifickými požadavky současné koupelně coby útočišti, vytvořila společnost Alape ve spojení se sieger design kolekci zrcadel. Zrcadla se harmonicky snoubí s umyvadly výrobce z Goslaru, aniž by ohrozily funkční požadavky koupelny. 

Nicola Stammer také souhlasí: "Návrháři zrcadel se mohou přizpůsobovat požadavkům klientů v závislosti na denní době světla a použití koupelen. Sofistikovaný design se hodí do téměř jakéhokoliv prostředí, aniž by byl nějak nápadný."

Nepřímé světlo se nejvíce blíží našemu přirozenému vnímání, a tudíž tvoří základ pro atmosféru příjemného pocitu. Světlo se odráží ze strany směrem vpřed na obličej člověka, a tak zajišťuje uniformní nasvícení bez jakýchkoliv stínů.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články