Tuzexové vychytávky: Pračka tančící po koupelně i lednička plná námrazy

Žehlička za dob minulých.
Zdroj: Facebook/Retro
Takhle to vypadalo, když do Tuzexu přivezli zboží.Babičky by si na podobná kamna ještě asi vzpomněly.Když se objevila první mikrovlnka, všichni ji považovali za zázrak.Stylová tatramatka do každé rodiny.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pokud nejste dítětem komunistické éry, zeptejte se rodičů, jak to před rokem 1989 vypadalo, když náhodou do obchodů přivezli nové pračky, ledničky, vysavače nebo jakoukoliv jinou elektroniku. Fronty byly tak dlouhé, že se nejednou stalo, že v nich lidé čekali i celou noc. Dnes trochu nepředstavitelné.

Petra Járková
Petra Járková 17. 11. 2019 06:00

Fronty a zase fronty

Koupit si za „totáče“ nový elektrospotřebič byla docela fuška. Když už do Tuzexu nějaká technická vychytávka té doby dorazila, několikahodinová fronta nebyla nic výjimečného.

Těžký průmysl

Československo se po roce 1948 zaměřovalo především na těžký průmysl. Lehký průmysl byl na tom o poznání hůře.

Kuchyňské vychytávky

Později se začala naše zemička lehce zotavovat a na trh se začaly dostávat nejrůznější mixéry, šlehače a podobné kuchyňské vymoženosti.

Legendární značka

Tehdejší nejznámější značkou byla legendární ETA, vyráběná v národním podniku Elektro-Praga Hlinsko, která vlastně funguje skvěle dodnes.

Tatramatka

Vzpomínáte například také na pračku Tatramat, která tančila po celé koupelně a někdy na ní členové rodiny museli i sedět, když chtěli prát? Či na ledničku Calex, která se neodmrazovala a když se nechala chvíli otevřená dvířka, led jste z ní mohli rovnou odsekávat?

NA TY NEJLEGENDÁRNĚJŠÍ RETRO ELEKTROSPOTŘEBIČE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články