Jak na úklid koupelny: Nezapomínejte na jednu důležitou plochu

Jak na úklid koupelny: Nezapomínejte na jednu důležitou plochu
Zdroj: Freepik.com

Koupelna je vždy výzvou na úklid. Je v ní vlhko a zároveň teplo, což je příležitost pro plísně. Kromě toho, že je potřeba vyřešit bakterie, je důležité zlikvidovat i vodní kámen, případně rez. S našimi tipy vám půjde úklid mnohem snáz.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 01. 2021 14:30

Některé části koupelny je třeba čistit pravidelně každý týden. Jiným stačí jednou za měsíc.

Vodní kámen

Vodní kámen je nevzhledný a zároveň zdrojem nečistot a bakterií. Proto je ideální mu předcházet. Jeho silnější nános vyžaduje razantnější řešení. Slabší vrstvu zvládne ocet, případně kyselina citronová. Vodní kámen na nerezu je potřeba čistit šetrně, bez abrazivních prostředků. Na mramor si vybírejte speciální přípravky.

Jakékoli speciální přípravky (nejen v případě mramoru) by měly materiál zároveň chránit a předcházet tvorbě vodního kamene. Je třeba sledovat návody, ve kterých bývá uvedena i doba působení.

Hygiena

Baterie se dá vyčistit třeba horkou vodou s octem (v poměru 1:1), nakonec se hadříkem povrch dobře vysuší.

Toaleta podobně jako umyvadlo nebo sprchový kout potřebuje pravidelnou týdenní údržbu. V případě chemických přípravků je třeba sledovat návod. Neměly by se ani navzájem míchat.

Dezinfikovat by se měla nejen vnitřní část toalety, ale pozornost vyžaduje prkénko z obou stran, splachovač, vypínač. Na pomoc se hodí alkoholové přípravky, případně produkty na octové bázi.

Zrcadlo

Také zrcadlo bývá plné nejrůznějších skvrn. Proto je potřeba ho čistit pravidelně každý týden. Nejdříve odmastit, pak vyleštit přípravkem na sklo.

Obkladačky a spáry

Čištění spár je poměrně náročná a piplavá práce, pokud na to jdete mechanicky. Využít můžete tradiční kašičku ze sody a octu, ale pozor – nesmí se použít na injektážní spárovací hmotu. Dají se využít i různé chemické přípravky, ale měly by být určené pro obkladačky. Řešením je i parní čistič, se kterým jde čištění spár mnohem snáz.

Sprchový kout

Sprchový kout spojuje všechny oblasti, které se v koupelně čistí. Od vodního kamene přes rez a spáry až po odtok. Právě odtok může představovat větší problém. Ucpaný odtok, plný vlasů, je třeba čistit průběžně (vybírat sítko v odtoku a čas od času prolít hrnkem octa a horké vody), aby nedošlo k větším komplikacím.

Stěna sprchového koutu může být z různých materiálů, proto je potřeba tento prostor vhodně čistit. Po skle budeme chtít větší lesk než po plastu.

Pozornost si zaslouží i sprchová hlavice. Jednou za měsíc ji můžeme dát na hodinu do nádoby s octem a pak ji opláchnout vodou.

Nakonec nezapomínejte pravidelně jednou za týden vyluxovat a setřít podlahu. Věci je ideální schovávat v boxech nebo skříňkách, budete tak mít mnohem snazší úklid.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články