Levné a ze zbytků: Jak si vyrobit domácí ocet z ovocných slupek

Levné a ze zbytků: Jak si vyrobit domácí ocet z ovocných slupek
Zdroj: Albert ČR

Domácí produkty se opět začínají vracet na výsluní. Důvod je celkem jasný. Víte, co daná sklenice skutečně obsahuje. Když k tomu přidáte fakt, že vás výchozí surovina nemusí stát ani korunu, takže ve výsledku ušetříte, rozhodně stojí za to vyzkoušet třeba recept na vlastnoručně vyrobený ocet.

Jana Jánská
Jana Jánská 31. 10. 2020 11:30

Podzim je obdobím sklizně jablek a hrušek. Ať už je zaváříte, vyrábíte z nich koláče, buchty, zkrátka je zpracováváte na sto různých způsobů, vždy po nich zbude spousta slupek, které pak letí do koše. Víte, proč byste to neměli dělat?

Co se skrývá pod slupkou

Představte si krásné červené jablíčko, do kterého je radost se zakousnout. Většina lidí to také udělá. Spíš ale podvědomě, než aby si uvědomili, co všechno se skrývá pod slupkou. A je toho dost. Jablečná slupka totiž obsahuje přibližně polovinu vlákniny, která se nachází v jablku. Neméně důležité jsou i minerály a vitaminy, jako C, A, K. Slupka je rovněž plná antioxidantů a dokonce i jedné kyseliny, jež údajně snižuje riziko obezity.

Pod čepicí hrušky

Tedy pod slupkou se skrývá velké množství minerálních látek. Hrušky obsahují i vitamíny, C a B, právě B nejvíce obsahuje slupka, proto loupat ji by byla velká škoda. Béčko potřebujeme pro kvalitní pokožku, nehty a vlasy. Současně podporuje imunitu, což je v těchto dnech obzvlášť potřebné, a je vhodnou prevencí proti chudokrevnosti.

Recept na domácí ocet z ovocných slupek

Budete potřebovat: 3 l filtrované vody, 180 ml medu, 2 kg jablek, 2 kg hrušek

Postup: Ve vlažné filtrované vodě rozmíchejte med. Jádřince, odřezky a slupky z ovoce nasekejte na hrubo. Vyskládejte je do 5 l sklenice a přelijte medovou vodou tak, aby vše bylo zcela ponořené. Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat (kvasit) při pokojové teplotě mimo přímé slunce. Jednou denně obsah promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. Ovoce sceďte a šťávu přelijte do čisté sklenice. Nechte ještě 2–3 týdny kvasit. Pravidelně promíchávejte a ochutnávejte. Jakmile vám ocet chutná, přeceďte jej přes jemné sítko nebo plátýnko, rozlijte do čistých lahví, zazátkujte a uložte do chladu.

zdroj receptu: www.albert.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články