Míša řezy třikrát jinak: Tradiční, odlehčená varianta a úplně bez lepku

Míša řezy
Zdroj: Freepik.com

Tvarohový nanuk Míša je český fenomén a proto se jím inspirovali i mistři cukráři a upekli sladký dezert, jehož podstatou je vlastně jen kakaový piškot a nadýchaný tvarohový krém s čokoládovou polevou.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 10. 2020 12:30

V době, ne tak vzdálené, kterou většina z nás ještě dobře pamatuje, jsme si mohli jen nechat zdát o tiramisu, cheesecake anebo brownies. Měli jsme ale k dispozici dobré kakao, čokoládu na vaření a plnotučný tvaroh, takže vlastně všechno potřebné k upečení lahodného řezu Míša.

Inspirací tehdejším cukrářům byl oblíbený tvarohový nanuk Míša, který spatřil světlo světa v šedesátých letech minulého století v pražské vysočanské mlékárně Laktos. Pojďme se podívat na tři různé varianty tohoto skvělého dezertu.

Tradiční Míša řez

Potřebujete: 6 vajec, 6 lžic krystalového cukru, 2 lžíce slunečnicového oleje, 6 lžic hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, špetka soli

Na krém: 250 g másla, 500 g tučného tvarohu, 150 g moučkového cukru.

Na polevu: 120 g čokolády na vaření, 100 másla (nebo rostlinného tuku), 2 lžíce mléka anebo místo všech surovin dva balíčky čokoládové polevy.

Postup: Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli našlehejte tuhý sníh. Do něj potom po lžících zašlehejte všechen cukr a následně jeden po druhém také žloutky. Nakonec už pomalu zašlehejte jednu po druhé šest lžic mouky smíchané s kypřicím práškem a kakao. Aby bylo těsto vláčnější, můžete přidat i dvě lžíce slunečnicového oleje. Těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech, a pečte zhruba deset minut v troubě rozpálené na 180 °C.

Piškot nechte vychladnout a mezitím připravte krém. Změklé máslo našlehejte s cukrem do pěny a zašlehejte všechen tvaroh. Krém rozetřete na korpus a nechte v chladu ztuhnout.

Máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji nechte zcela rozpustit. Pomalu za stálého míchání přilévejte vlažné mléko. Polevou přelijte vychlazený dezert, rozetřete ji a nechte ztuhnout.

Fresh Míša

Potřebujete: 4 vejce, 4 lžíce krystalového cukru, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, špetku soli.

Na krém: 4 plátky želatiny, 500 g nízkotučného tvarohu, 100 g cukru.

Na polevu: 100 g čokolády na vaření, 80 g másla (nebo rostlinného tuku), 2 lžíce mléka anebo místo všech surovin dva balíčky čokoládové polevy.  

Postup: Oddělte žloutky od bílků a z bílků a špetky soli našlehejte tuhý sníh. Do něj potom po lžících zašlehejte všechen cukr a následně jeden po druhém také žloutky. Nakonec už pomalu zašlehejte čtyři lžíce mouky smíchané s kypřicím práškem a kakao. Aby bylo těsto vláčnější, můžete přidat i dvě lžíce slunečnicového oleje. Těsto nalijte na pečicím papírem vyložený plech a pečte zhruba deset minut v troubě rozpálené na 180 °C.

Želatinu nechte nabobtnat ve vodě a připravte ji podle návodu. Tvaroh utřete s cukrem a po částech jej vmíchejte do rozpuštěné želatiny, ale ne naopak, želatina by se prudce zchladila a vytvořila hrudky. Tvarohový krém rozetřete na piškotový korpus a nechte ztuhnout.

Máslo rozpusťte ve vodní lázni, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji nechte zcela rozpustit. Pomalu za stálého míchání přilévejte vlažné mléko. Polevou přelijte vychlazený dezert, rozetřete ji a nechte ztuhnout.

Bezlepkový Míša

Potřebujete: 5 vajec, 100 g krystalového cukru, 50 g tmavého kakaa, špetku soli.

Na krém: 250 g plnotučného tvarohu, 200 g másla, 2 vanilkové cukry.

Postup: Oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, přisypte odvážený cukr a vyšlehejte do pěny. Ve druhé misce našlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh. Do žloutkové pěny zapracujte kakao a zlehka po částech vmíchejte sníh. Těsto nalijte na pečicí papírem vyložený plech a pečlivě jej rozetřete. Pečte zhruba 8 minut v troubě vyhřáté na 190 °C.

Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Mezitím našlehejte změklé máslo s cukrem a vmíchejte do něj tvaroh. Šlehejte, aby nikde nezůstaly hrudky. Chladný korpus rozkrojte v polovině. Jednu část potřete krémem a překlopte druhým dílem. Nechte dobře vychladnout.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články