Bábovka lehká jako obláček: Upečte ji parou a nepotřebujete ani drahou parní troubu

bábovka
Zdroj: pixabay.com

Vaření v páře patří k nejmodernějším způsobům přípravy zdravých pokrmů, ale rozhodně se nejedná jen o nějaký módní výstřelek. Výhody, které pro přípravu pokrmů pára přináší, znaly už i naše babičky a dokázaly si docela dobře pomoci.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 12. 09. 2020 12:30

Každý, kdo se jenom trošku zajímá o zdravé vaření, určitě ví, že jeho podstata nespočívá jen a pouze v kvalitních surovinách, ale také ve způsobu jejich zpracování. Proto mezi přístroje, které by ve zdravé kuchyni neměly chybět, patří parní trouby.

Plus pro páru

Pára ponechává potravinám jejich přirozenou barvu, tvar, strukturu a především mnohem větší množství vitaminů a minerálních látek než při jiném tepelném zpracování. A co víc, parní vaření udrží typickou chuť i vzhled potravin, takže výsledné jídlo bude chutnat lépe.

V páře se vaří bez tuků a také není nutné přidávat sůl a další koření, což je velká výhoda pro všechny, kteří ze zdravotních důvodů dodržují dietu. V parní troubě ale můžete také zapékat, a dokonce zvládne i vánoční cukroví. Jde o to, že některé trouby kombinují páru s horkým vzduchem, takže v jednom spotřebiči nejenom uvaříte, ale také upečete.

S párou ušetříte

Nejenom úspora času, ale také energie a tedy i financí hovoří pro páru. Věděli jste například, že můžete různé typy pokrmů připravovat najednou, aniž by svou vůní ovlivňovaly jeden druhý? A protože se dá v parní troubě regulovat jak teplota, tak i pára, lze ji s úspěchem využít k zavařování, kynutí těsta, sterilizaci anebo k ohřevu, při kterém se jídlo nevysušuje jako v mikrovlnce.

Jde to i bez trouby

Jak jsme už psali, naše babičky dobře věděly, co pára v troubě dokáže, a uměly si poradit i bez drahého spotřebiče. Pojďme tedy nahlédnout do starého receptáře, jak na to:

Do vyhřáté trouby dejte hrnec nebo pekáček, do kterého nalijete vřelou vodu, přidejte buchty, chleba nebo cokoli se chystáte péct a troubu ihned zavřete. Teplota vody je důležitá, kdybyste nalili chladnou, bude nějakou dobu trvat, než se ohřeje na teplotu, při které se začne vypařovat, tedy začne vznikat pára. Troubu během pečení zbytečně neotevírejte, aby vám cenná pára neutekla. A to je celé kouzlo. Je to až geniálně jednoduché, co říkáte.

Nadýchaná třená bábovka

Protože víme, že jen ukázaná platí, vyzkoušeli jsme, co pára dokáže s klasickou třenou bábovkou, která, jak známo, „dusí“.

Potřebujete: 6 vajec, 150 g másla, 200 g cukru, 250 ml mléka, 400 g polohrubé mouky, 1 lžičku strouhané citronové kůry, 1 lžičku kypřicího prášku a špetku soli.

V míse utřeme změklé máslo se žloutky, cukrem, citronovou kůrou a solí. Mouku smícháme s kypřicím práškem a po částech ji zapracujeme do žloutkového krému, postupně s moukou přiléváme i vlažné mléko. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C. Pečeme s párou zhruba 45 minut.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články