Cukr není bílý jed: Stačí si jen rozumně rozložit dávky

zákusek, cukr
Zdroj: freepik.com

Nejezte cukr, zabíjí vás… tak tohle heslo jako mantru opakují v poslední době snad všichni. Přitom cukr k životu potřebujeme a není prakticky možné se mu vyhnout. Důležité je vědět, že jde hlavně o to vybrat cukry správné a dobře si je během dne rozložit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 10. 09. 2020 14:30

V moderních receptech se víc, než jen často objevují různá náhradní sladidla, jež mají za úkol zastoupit tradiční rafinovaný cukr. Jde hlavně o různé sirupy (javorový, čekankový, z agáve), stévii anebo cukr třtinový.

Jak je to se třtinou

Jestli si myslíte, že nahradíte bílý cukr třtinovým a rázem bude po problému, tak se bohužel mýlíte. Třtinový cukr totiž obsahuje až 98 % sacharózy (bílý rafinovaný má 100 %) a melasu. Ano, ta je pro naše zdraví prospěšná (například prevence anemie), ale ve třtinovém cukru je jí tak málo, že abychom pokryli denní doporučenou dávku, měli bychom konzumovat až 2 kg hnědého cukru denně. Umíte si to představit?

Takže náš závěr? Jestli vám třtinový cukr víc chutná, dávejte si ho, na vaše zdraví to ale pozitivní vliv mít nebude.

Mají smysl sirupy?

Ano, dvě tři lžičky čisté fruktózy denně jsou v naprostém pořádku, ale to je stejné množství, jako máme doporučené u cukru, takže zas až tak velký rozdíl v používání sirupů nevidíme. Navíc, jestliže se rozhodujete pro nahrazení cukru sirupem z důvodu snížení vaší hmotnosti, nepotěší vás fakt, že sirupy zvyšují chuť jídlu, protože „zdravá“ fruktóza zvyšuje hladinu hormonu hladu (gherlinu).

Odborníci doporučují jako optimální denní dávku fruktózy zhruba 25 g. To odpovídá dvěma kouskům ovoce, dvěma miskám zeleninového salátu a sklence čerstvé ovocné šťávy a bez sirupu.

Kolik cukru denně

Jestliže se dokážete obejít bez slazených nápojů, kobližky ke snídani a sladké tečce za odpolední kávou, v zásadě by vám dvě až tři kostky denně do kávy neměly nijak ublížit. Jako ostatně vždy je dobré řídit se zdravým rozumem, osladit si kávu, napít se čisté vody a chuť na sladké zahnat kouskem ovoce.

Cukr je například důležitý pro práci svalů. Pro sportovce je tedy určitě lepší použít čistý cukr, který obsahuje sacharidy i fruktózu, než lžičku čisté fruktózy ze sirupu.

Cukr během dne

Sladká snídaně není žádný velký hřích, protože tělo si v průběhu celého dne s přijatými kaloriemi hravě poradí. Není ale důvod rozhoupat hladinu krevního cukru už od rána. Neprospěje to zdraví, náladě ani pracovnímu či studijnímu výkonu.

Ačkoliv je oběd hlavním jídlem dne, často se stává, že ho zanedbáme. Pokud je příliš lehký, tak z nedostatku sacharidů a bílkovin dostaneme chuť na něco sladkého. Jestliže je naopak moc těžký, tělo vydá spoustu energie na strávení jídla a my budeme unavení. Proto je optimální si talíř rozdělit na třetiny – třetina sacharidů, třetina proteinů a třetina zeleniny, to vše doplněné alespoň minimem tuků.

Na paměti bychom měli mít, že celkový denní energetický příjem by neměl překročit energetický výdej, takže k večeři se sacharidům nemusíme nutně vyhýbat. Důležitý je ale výběr správného zdroje a množství.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články