Zavařování bez cukru: Vyzkoušejte recept na Lesní džem

Zavařování bez cukru: Vyzkoušejte recept na Lesní džem
Zdroj: Albert ČR

Zbylo vám na zahradě trochu malin, borůvek, rybízu a dalšího ovoce? Koláčů jste se přejedli a hledáte tip, jak využít zbývající přírodní vitaminy? Není nic snadnějšího než všechno smíchat dohromady a připravit lahodný džem.

Jana Jánská
Jana Jánská 08. 08. 2020 12:00

Řada z nás má zavařování spojené s kily cukru, jak se píše ve starých kuchařkách. Nejenom kompoty, ale i džemy a marmelády přece musí být sladké. To je sice pravda, ale v dnešní době, kdy máme podstatně menší fyzický výdej, bychom měli s cukrem šetřit. Ostatně, možná vás překvapí, že i zavařeniny bez cukru mohou být sladké.

S čím je třeba počítat

Cukr slouží jako konzervant, proto pozor na to, že takové zavařeniny příliš dlouho nevydrží a je třeba je skladovat ideálně v lednici. Jestliže se tedy rozhodnete pro zavařování bez cukru, musíte používat co nejkvalitnější suroviny a pracovat v co největší čistotě.

Špetka soli

Aby vám zavařeniny bez cukru vydržely déle, můžete do nich během přípravy přidat špetku soli. Ta totiž výsledný produkt lépe zakonzervuje, a navíc podpoří přirozenou sladkost ovoce. Delší trvanlivosti pomůže i sterilizace, kterou hravě zvládnete v troubě. Budete k ní potřebovat jenom hluboký plech. Do něj vyskládáte sklenice s ovocem a zalijete vodou. Od doby, kdy voda v plechu začne bublat, budete „zapékat“ přibližně půl hodiny na 170 stupňů.

Recept na Lesní džem

Co budete potřebovat:

188 g malin, 188 g ostružin, 215 g borůvek, 250 g rybízu, 250 g jahod, 75 ml vody, 80 g chia semínek

Postup:

Ovoce omyjte, jahody pokrájejte, rybíz odstopkujte. Vše dejte do hrnce a podlijte vodou. Přiveďte k varu a za občasného míchání nechte přibližně půl hodiny probublávat. Nakonec vsypte chia semínka povařte ještě další tři minuty.

Po uvaření přelijte do sklenic. Uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. Uchovávejte v lednici.

Tip redakce:

Čím déle necháte ovoce provářet, tím více se výsledná omáčka zredukuje a džem bude sladší i bez přidaného cukru.

 

zdroj: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články