Chutný angrešt: Proč nejde odšťavňovat a kombinuje se s tvarohem?

12. srpna 2019
Pixabay
Pixabay

Angrešt je bohatou zásobárnou vitaminů a minerálních látek, ne každý ho ale zná, proto na rozdíl od takového rybízu nebo malin nezdobí každou poctivou českou zahrádku. Je to ale škoda, přinese totiž našemu tělu mnoho užitku.

Angrešt je nejlepší čerstvý, trhaný rovnou ze stromku. Dá se zpracovávat i na kompoty, marmelády nebo džemy, mohou se z něj dělat také náplně do buchet a koláčů. Skvěle totiž chutná v kombinaci s tvarohem.

Zázračný angrešt

Angrešt obsahuje vitamin C, E, B1-B6, provitamin A, vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík, poměrně hodně železa. Je vynikajícím nenávykovým prostředkem na akutní i chronickou zácpu, posiluje cévy a čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak. Zlepšuje i metabolismus tuků v těle, zamezuje jejich nadměrnému ukládání, zároveň i detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev, proto je mimořádně vhodný k očistným kúrám při obezitě nebo na celkové pročištění těla. Můžete se díky němu dokonce zbavit močových a ledvinových kamenů.

Očistná kúra

Při očistné kúře pijeme ráno nalačno 200 – 300 ml šťávy, snídáme až nejméně půl hodiny poté. Při rozpouštění ledvinových kaménků je lepší 300 ml rozdělit do dvou denních dávek, 150 ml vypijeme ráno, 150 ml odpoledne.

Odšťavňování

S angreštem v odšťavňovači velkou parádu neuděláte. Spíš se kvůli své konzistenci rozpatlá a nakonec ucpe sítko. Využívejte ho tedy jen jako doplňkovou surovinu pro netradiční chuť.

Nevýhody

Angrešt má také pár nevýhod, mezi které patří celkem tuhá slupka a dřevnatá stopka, kterou není úplně jednoduché ukroutit. Spousta lidí to pak řeší tak, že z angreštu jen „vycucne“ sladký vnitřek. To je ale škoda, protože právě ve slupce se nachází spousta prospěšných látek. Ideální tak je nechat angrešt dozrát na maximum, aby byl co nejměkčí.

NA RECEPTY Z ANGREŠTU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu