Chutný angrešt: Proč nejde odšťavňovat a kombinuje se s tvarohem?

Angrešt je velmi zdravý a chutný, jen to chce s ním umět zacházet.
Zdroj: Pixabay
Angrešt je velmi zdravý a chutný, jen to chce s ním umět zacházet.Angreštový džem:

Suroviny:

5 - 10 balíčků vanilkového cukru
50 ml rumu
2 kg nezralého angreštu
90 dkg cukru krystal.

Postup:

Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po částech vsypeme cukr a snažíme se, abychom nepřerušili bod varu. Povaříme asi 5 minut, vmícháme vanilkové cukry a odstavíme. Sebereme nežádoucí pěnu a vmícháme rum.

Marmeládu naplníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Angreštovou marmeládu s rumem používáme podle libosti. 

Je-li angrešt už zralý, přidáme jeden Želírfix 1:1. Pro zachování vanilkového aroma je lepší použít vanilkový cukr nebo lusk.Angreštový koláč:

Suroviny:

200g cukru krystal
125 g másla
200 g hladké mouky
200 ml smetany
2 vejce 
prášek do pečiva
vanilkový cukr
na žmolenku: cukr, máslo, mouka.

Postup:

Z másla a cukru vyšleháme pěnu a postupně do ní přidáme žloutky, pak přisypáváme mouku a přiléváme smetanu. Do hladkého těsta opatrně vmícháme sníh z bílků, do něhož jsme přidali vanilkový cukr.
Dortovou formu vytřeme máslem, vysypeme hrubou moukou a pak naplníme těstem. Koláč posypeme angreštem a žmolenkou a pečeme při 180 °C.Angreštové řezy:

Suroviny:

Těsto:
4 žloutky
150 g krystalového cukru
0,5 dcl horké vody
150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli.

Náplň:
velký angreštový kompot
1 vanilkový pudink.

Sníh:
4 bílky
100 g krystalového cukru.

Postup:

Kompot scedíme a angrešt rozmixujeme. Ve 2,5 dcl kompotové šťávy rozmícháme pudink, přimícháme rozmixovaný angrešt a uvaříme hustou kaši.
Žloutky, cukr a horkou vodu vyšleháme do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a zapečeme v předehřáté troubě na 90 %. Na předpečený korpus rozetřeme angreštovou náplň, navrch rozetřeme sníh vyšlehaný z bílků a cukru a při snížené teplotě dopečeme, dokud sníh není mírně dohněda.+ 1 fotka+ 2 fotky

Angrešt je bohatou zásobárnou vitaminů a minerálních látek, ne každý ho ale zná, proto na rozdíl od takového rybízu nebo malin nezdobí každou poctivou českou zahrádku. Je to ale škoda, přinese totiž našemu tělu mnoho užitku.

Petra Járková
Petra Járková 12. 08. 2019 12:00

Angrešt je nejlepší čerstvý, trhaný rovnou ze stromku. Dá se zpracovávat i na kompoty, marmelády nebo džemy, mohou se z něj dělat také náplně do buchet a koláčů. Skvěle totiž chutná v kombinaci s tvarohem.

Zázračný angrešt

Angrešt obsahuje vitamin C, E, B1-B6, provitamin A, vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík, poměrně hodně železa. Je vynikajícím nenávykovým prostředkem na akutní i chronickou zácpu, posiluje cévy a čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak. Zlepšuje i metabolismus tuků v těle, zamezuje jejich nadměrnému ukládání, zároveň i detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev, proto je mimořádně vhodný k očistným kúrám při obezitě nebo na celkové pročištění těla. Můžete se díky němu dokonce zbavit močových a ledvinových kamenů.

Očistná kúra

Při očistné kúře pijeme ráno nalačno 200 - 300 ml šťávy, snídáme až nejméně půl hodiny poté. Při rozpouštění ledvinových kaménků je lepší 300 ml rozdělit do dvou denních dávek, 150 ml vypijeme ráno, 150 ml odpoledne.

Odšťavňování

S angreštem v odšťavňovači velkou parádu neuděláte. Spíš se kvůli své konzistenci rozpatlá a nakonec ucpe sítko. Využívejte ho tedy jen jako doplňkovou surovinu pro netradiční chuť.

Nevýhody

Angrešt má také pár nevýhod, mezi které patří celkem tuhá slupka a dřevnatá stopka, kterou není úplně jednoduché ukroutit. Spousta lidí to pak řeší tak, že z angreštu jen „vycucne“ sladký vnitřek. To je ale škoda, protože právě ve slupce se nachází spousta prospěšných látek. Ideální tak je nechat angrešt dozrát na maximum, aby byl co nejměkčí.

NA RECEPTY Z ANGREŠTU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články