Trápí vás zácpa? Poradíme, jak na to

Zácpa se stala civilizační chorobou
zácpa se stala civizlační nemocíDá se překonatDůležité je pitíZahoďte stud+ 1 fotka+ 2 fotky

Zácpa. Na první pohled možná banální problém, který není radno podceňovat. Problém je to možná pro někoho trapný a stud mu tak nedovoluje navštívit lékaře, ale vždy si uvědomme, jaká rizika může zácpa přinést. Co tedy spolehlivě pomáhá?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 10. 03. 2018 19:21

Je chyba myslet si, že když denně nejdete na velkou, máte zácpu

Tak to vůbec není. Denní vyprazdňování není nutné. Pravidelná stolice je i ta, která vychází ven ob jeden den. Jestli je pravidelná a bezbolestná, nemusíte se bát. Vše je v pořádku.

Co ji způsobuje?

Špatné stravování, nebo třeba stres. Příliš mnoho suchého pečiva a sladkostí střevům moc dobře nedělá. Stejný je to i se životním stylem a špatným pitným režimem.

Co pomáhá

Především pitný režim a dostatek vlákniny, která změkčuje stolici. Zvyšte příjem ovoce a zeleniny a luštěniny. Nejlépe denně. Nejezte suché bílé pečivo. Jestli bez pečiva nemůžete být, nahraďte ho celozrným. Krátkodobě si můžete pomoci i projímadly. Dají se koupit v podobě kapek, nebo projímacích čajů. Nesmíte to s nimi ale přehánět, jinak hrozí poškození střev a návyk. Bez projímadla si už na velkou později nedojdete.

Dobré jsou také probiotika, které jsou obsaženy v mléčných výrobcích. Například v jogurtech a v podmáslí. Lžička melasy a otrub každé ráno pomůže také.

Velice pomáhá, když každé ráno po probuzení, vypijete sklenici čisté vody. Musíte být na lačno. Při delším užívání zabere stoprocentně.

  

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články