Jak na střevní chřipku? I toto hrozné období se dá rychle přejít

Chřipka umí člověka pořádně potrápit
Střevní chřipka je nepříjemným onemocněnímNaštěstí většinou trvá jen tři dnyNení radno ji podcěňovatChřipka je onemocnění virové+ 4 fotky+ 5 fotek

Střevní chřipka je velice nepříjemné onemocnění a zároveň také jedno z nejčastějších. A když vypukne epidemie, je to pohroma tuplovaná. Jak se této odporné nemoci vyvarovat a když už ji chytneme, jak nejrychleji ji porazit?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 09. 03. 2018 07:31

Střevní chřipka, odborně Gastroenteritida, je…

Infekční zánět žaludku a střev. Projevuje se bolesti žaludku, nechutenstvím, zvracením, ale také průjmy, protože jsou nakažená i střeva. Dále je to bolest svalů a celkové vyčerpáni organismu doprovázené horečkou a zimnicí.

Běžné příznaky

Horečka, bolest břicha, vodnatý průjem, zvracení, křeče, únava. Doporučená je dieta, zvýšená hygiena a klid. Důležité je velký přísun tekutin, protože hrozí dehydratace.

Neběžné příznaky (kdy vyhledat doktora)

Když se dodržují základní pravidla (hygiena, tekutiny a klid v posteli) není potřeba k lékaři chodit. Není ale dobré toto onemocnění podceňovat. Jestliže se ve stolici objeví krev, nebo ji zvracíte, tak okamžitě k lékaři. Stejné je to s horečkou. Když jsou horečky opravdu vysoké, zvracení neustává a cítíte příznaky dehydratace, na nic nečekejte. Akutní průjem trvá 14 dní. Jestli průjmujete déle jak 4 týdny, na nic nečekejte.

Hlídejte si tekutiny

Pijte! Co nejvíce to jde. Opakující průjem a zvracení znamená ztrátu minerálů a vody. Může to dojít tak daleko, že se vám doslova zhroutí celý organismus.

Jak si pomoci sám

Střevní chřipku není dobré přechodit. Jestli máte průjem, zvracíte a vyskočila vám horečka, hoďte si v práci marod. V prvních fázích je toto onemocnění asi nejzákeřnější. Držte hladovku. Stejně nic v sobě neudržíte a naopak se vám udělá ještě hůř. Velmi pomůže lék Imodium, který je volně prodejný. Účinkuje velmi rychle a pomáhá zklidnit nemocný žaludek. Uvařte si černý čaj, pijte minerální vodu k doplňování minerálů a zavrtejte se do postele. Když odezní zvracení a průjem, začněte se pomalinku rozjídat. Hlavně dietně. Suchá rýže s mrkví, banány nebo jablka. Myslete i na pití a slazené šťávy chvilku vynechte. Cukr rád dráždí nemocný žaludek. Dobrý je třeba obyčejná voda s kouskem pomeranče, nebo citronu. Střevní chřipka trvá většinou tři dny. Když vás trápí déle a stav se nelepší, vyhledejte lékaře.

Z nejhoršího venku

Když máte to nejhorší za sebou, rozhodně se nepouštějte do pečených kachen, nebo utopenců. Na nemocný žaludek to chce opatrně a pomalu. Jezte suchary a pečivo. Šunka je také dobrá. Postupně přidávejte například bramborovou kaši. Přechod na hutnější a těžší stravu musí být pozvolný.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články