Světový den proti mozkové mrtvici: Poznáte příznaky nemoci, jejíž léčba stála loni stát půl miliardy korun?

Dbejte na životní styl a vyhněte se nemocem
Zdroj: Profimedia
Příznaky mozkové mrtvice napoví, že něco není v pořádkuJak probíhá mozková mrtvice?Tichá mozková příhoda může potkat každého z násDbejte na životní styl a vyhněte se nemocem+ 1 fotka+ 2 fotky

Cévní mozková příhoda během života postihne jednoho ze šesti lidí, každých šest vteřin jí někdo na světě podlehne. Jedná se tedy o velmi časté onemocnění, ve vyspělých zemích se nachází na předních místech v žebříčku příčin úmrtnosti. U nás je úmrtnost dokonce dvakrát vyšší, než je evropský průměr.

Petra Járková
Petra Járková 15. 05. 2019 10:00

Jak poznat mrtvici

Cévní mozková příhoda, nazývaná také mrtvice, iktus, mozková příhoda nebo mozkový infarkt, nastává tehdy, když se přeruší průtok krve do mozku. Tím dochází k jeho nedostatečnému prokrvení a následnému poškození. Ve třech čtvrtinách případů tento stav způsobí krevní sraženina. Další příčinou je náhlé krvácení do mozku, praskne-li jedna z mozkových cév.

Mrtvice má řadu příznaků lišících se podle toho, která část mozku je zasažena. Spolehlivě ji lze rozpoznat jednoduchým testem tří základních příznaků, jež se u nemocného projeví – pokles koutku úst, ochrnutí či slabost paže a porucha řeči. Pokud se objeví byť jen jeden z těchto příznaků, je nezbytné neprodleně přivolat záchrannou službu.

Čím dříve se totiž zahájí léčba, tím větší je šance poškození mozku minimalizovat. V případě rychlého poskytnutí pomoci je již v první hodině naděje na uzdravení až 70 %.

Rizikové faktory

Za vznikem cévní mozkové příhody stojí několik rizikových faktorů – vysoký krevní tlak, kouření, pití alkoholu, vysoká hladina cholesterolu, nadváha, cukrovka nebo také užívání hormonální antikoncepce. Rizikovým faktorem je i věk postiženého.

Dle statistiky ZP MV ČR se s cévní mozkovou příhodou léčí nejvíce klienti v seniorském věku. Nevyhýbá se nikomu, týká se jak mužů, tak žen. Stejně důležité jako rychlé zahájení léčby, je také včasné započetí rehabilitace. Pomůže zmírnit, v lepším případě i zcela eliminovat následky mozkové mrtvice. Proces zotavování pak závisí na míře postižení, může trvat několik týdnů až měsíců. U pacientů, kteří mozkovou mrtvici již jednou prodělali, se zvyšuje riziko, že u nich udeří znovu. Dodržování zdravé životosprávy a vyhýbání se rizikovým faktorům by proto mělo být samozřejmou součástí životního stylu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články