Světový den mrtvice: Na tuto zákeřnou nemoc zemře denně v průměru 24 lidí

Dnes je světový den mrtvice
Zdroj: Světový den mrtvice
Mrtvici způsobuje špatná životosprávaPrevencí je sport, zdravá strava a žádný stres.Bolest hlavy může mít různé příčinyMozek je řídící orgán naší nervové soustavy+ 1 fotka+ 2 fotky

V České republice lidé nejčastěji umírají na infarkt a mrtvici. Mrtvice u nás postihne každoročně takřka 30 000 lidí a každý den jich v průměru 24 zemře. Pokud je léčba zahájena do 1 hodiny od vzniku příznaků, až tři čtvrtiny pacientů se zcela zotaví. Jenže problém je, že většina z nás, až 70 % Čechů, nepozná příznaky mozkové mrtvice.

Redaktor
Redaktor 29. 10. 2018 14:22

Cévní mozková příhoda je po infarktu druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku

Každým rokem postihne dalších 30 tisíc lidí. Mrtvice se častěji týká žen než mužů. Zároveň jde o nejčastější příčinu invalidity a nemocnosti v rozvinutých zemích. I z tohoto důvodu vyhlásila Světová zdravotnická organizace 29. říjen Světovým dnem mrtvice.

Každý pátý člověk zemře na mrtvici. Pokud je onemocnění včas diagnostikováno a správně léčeno, nemusí mrtvice končit smrtí pacienta. A právě na rizika, která s sebou mrtvice přináší, příznaky nemoci a možnosti léčby by měl tento den poukazovat.

Mrtvice se týká každého bez ohledu na věk

Známy jsou případy malé Štěpánky, kterou mrtvice postihla v pouhých čtyřech letech. Cévní mozkovou příhodou si před časem prošla i 25letá Zuzana. Oba případy neskončily fatálně právě díky včasné pomoci a vhodné léčbě.

Rozpoznat příznaky mozkové příhody je nesmírně důležité – ke třem základním řadíme pokles koutku, ochrnutí končetin a poruchu řeči. Stejně významná je ovšem i správná reakce, tedy okamžité přivolání rychlé záchranné služby. Šance na záchranu života, nebo alespoň zmírnění následků mrtvice totiž stoupá, je-li léčba zahájena co možná nejdříve.

Na Světový den mrtvice upozorňuje také facebooková výzva Nadačního fondu Čas je mozek, která se už druhým týdnem úspěšně šíří na sociálních sítích v Česku.

„Vyzvali jsme širokou veřejnost, aby se připojila ke Světovému dni mrtvice a pomohla nám šířit osvětu. Pod hashtagem #svetovydenmrtvice lidé postují úžasné fotografie a k nim připojují jeden ze tří hlavních příznaků mrtvice, aby zkrátka všichni věděli, jak se toto onemocnění může projevit a už nikdo v naší blízkosti nemusel umírat zbytečně,“ poukazuje na bohulibou akci organizátorka Ing. Štěpánka Loužecká a dodává: „Díky této výzvě se informace o mrtvici dostala např. mezi školáky, kteří sociální sítě používají v každodenní komunikaci. Věříme, že teď už i 8leté dítě může rozpoznat, když jeho blízkou osobu postihne cévní mozková příhoda a bude umět správně zareagovat.“

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články