Velký průvodce léky na kašel: Jak se v nich vyznat a vybrat ty pravé?

Vždy není vše vhodné řešit pouze chemií.
Zdroj: Pixabay
Sirupy jsou vhodné především pro děti.Léků na kašel existuje celá řada, ne každý se v nich však vyzná.Vždy není vše vhodné řešit pouze chemií.S dětmi v případě kašle jděte k lékaři, vybere vhodný přípravek.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kašel patří mezi vůbec nejčastější zdravotní potíže, které přivádějí pacienty do ordinací lékařů. Má širokou škálu příčin, přičemž nejčastější bývá onemocnění horních cest dýchacích. Obdobně pestrá, jako je paleta možných důvodů vzniku tohoto onemocnění, je i množství volně prodejných léků proti kašli. Jak se v jejich nabídce orientovat?

Petra Járková
Petra Járková 25. 10. 2018 17:03

Kašel je přirozeným obranným mechanismem, kterým tělo reaguje na podráždění dýchacích cest. Prudkým proudem vzduchu se organismus reflexivně snaží zbavit všeho, co do dýchacích cest nepatří, ať už se jedná o dráždivý kouř, cizí mikroorganismy, prach, alergeny, drobná tělíska nebo jiné dráždivé činitele. Nejčastější příčinou kašle bývají záněty horních dýchacích cest, nicméně onemocnění, která kašel doprovází, existuje mnohem více.

„Pro určení vhodného postupu je důležité rozlišit, zda se jedná o kašel akutní, nebo již o chronický stav. Kašel trvající déle než 4 týdny může totiž signalizovat mnohá závažná onemocnění a vyžaduje podrobné vyšetření lékařem,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

Každý z typů kašle vyžaduje jiný přístup a léčbu. Pro laika, který začal kašlat a zamíří do lékárny pro nějaké léky, bude ovšem podstatné rozlišit kašel suchý od produktivního (vlhkého) kašle.

Antitusika v boji proti suchému kašli

Suchý, dráždivý či neproduktivní kašel je způsoben otokem a překrvením sliznice v dýchacích cestách. Nemocný nevykašlává hlen a potýká se s opakovanými záchvaty kašle. Tento typ kašle je velmi obtěžující a pro pacienta vysilující. Léčba suchého kašle spočívá především v jeho tlumení pomocí tzv. antitusik. Antitusika s obsahem kodeinu bývají v léčbě účinná, ale nejsou vhodná pro každého. Kodeinová antitusika by se neměla užívat bez porady s lékařem a jsou proto vázána na lékařský předpis. Nekodeinová, volně prodejná antitusika jsou o poznání slabší a většina z nich je vhodná i pro malé děti. Suchý kašel je typický pro první fázi akutních infekcí dýchacích cest a postupně přechází ve vlhký kašel.

Vlhký kašel léčí expektorancia a mukolytika

V průduškách a průdušnici se i za normálních okolností tvoří hlen, který slouží ke zvlhčování a čistění dýchacích cest. Při zánětu dýchacích cest se ovšem množství hlenu zvyšuje a nutí nemocného k vykašlávání. Celý proces se ztěžuje tím, že hlen bývá hustý a obtížně se vykašlává. Pokud jste zahlenění, při kašli ve vás chroptí nebo cítíte pověstný „knedlík v krku“, jde o vlhký – produktivní kašel. Léčba vlhkého kašle je oproti tomu suchému odlišná. Kašel netlumíme, ale pomocí účinných látek ovlivňujeme viskozitu hlenu a množství produkovaného sekretu. K tomu napomáhají expektorancia a mukolytika.

Expektorancia snižují hustotu hlenu a podporují jeho tvorbu. Snáze se ho pak daří vykašlávat. Využívají k tomu buď účinky látky guaifenesin nebo výtažky z léčivých bylin, jako je například eukalyptol, břečťan, jitrocel. Volně prodejných mukolytik je na trhu hned několik desítek druhů v různých lékových formách, od klasických tablet a tobolek přes kapky, sirupy, roztoky až po spreje. Obsahují vždy jednu z celkem pěti dostupných účinných látek – acetylcystein, bromhexin, karbocystein, erdostein a ambroxol.

Mukolytika snižují hustotu a vazkost průduškového hlenu, usnadňují jeho vykašlávání, zlepšují průchodnost dýchacích cest a urychlují léčení. Mimo to působí i na snižování oxidačního stresu. Ten zjednodušeně řečeno vzniká jako důsledek nerovnováhy mezi množstvím volných radikálů a antioxidační kapacitou buněk.

Pro expektorancia i mukolytika shodně platí, že se v léčbě nemají kombinovat s antitusiky. 

Upravte svůj denní režim

Kromě užívání léků může léčbu kašle podpořit i úprava režimu. Snažte se být v klidu a vzdejte se fyzické námahy. Hodně pijte, nekuřte a jezte více ovoce a zeleniny. V místnosti nepřetápějte a udržujte v ní teplotu kolem 18 až 20 °C. Spěte s více podloženou hlavou. Účinným opatřením může být také zvlhčování vzduchu. Při onemocnění dýchacích cest bývají další osvědčenou pomocí inhalace neboli vdechování vodní páry, která může být obohacena o sůl nebo léčivé byliny. Sliznice dýchacích cest se tím zvlhčí a teplem lépe prokrví. Opět existují domácí inhalační přístroje, pokud je však nevlastníte, vystačíte si se starou dobrou metodou našich prababiček – mísa s horkou vodou a ručníkem, pod kterým budete zhruba 10 minut několikrát denně inhalovat. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články