Nejčastější chyby rodičů: Proč se z hor většinou vrací ratolesti s nudlí u nosu?

Nejčastější chyby rodičů: Proč se z hor většinou vrací ratolesti s nudlí u nosu?
Zdroj: Pixabay.com
Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Kuřecí polévka zabrání tvorbě hlenu.

Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm obsažené podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí vám tedy syntetické kapky na kašel.

Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaná vařená brambora. Tu si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

+ 5 fotek+ 6 fotek

Zimu a jarní prázdniny mnoho českých rodin tráví na horách. Většina z nich si ale z dovolené kromě zážitků odváží také nemocné děti. Lyžování a pohyb na čerstvém vzduchu jsou rozhodně prospěšné, ale promočené děti snadno prochladnou a onemocní. Jak si s tím poradit a vracet se z hor s úsměvem na rtech?

Petra Járková
Petra Járková 09. 02. 2020 10:00

Nikdo není neomylný, a tak není divu, že i rodiče dělají spoustu chyb. O to více, když se nenacházejí v domácím prostředí. Horské pobyty jsou toho jasným důkazem.

Zima je ideálním obdobím pro získání infekce horních cest dýchacích. Není tedy vhodné vyrážet s dítětem, které není zcela doléčeno z předchozí nemoci, na hory.

Vyčerpaný organismus

Právě imunitní systém dětí během lyžařského pobytu obvykle zažívá výrazný nápor. Lyžování, hrátky ve sněhu, stavění sněhuláka a dítě je večer tak unavené, že padá do postele únavou. Také samozřejmě nemá pravidelný režim, na který je doma zvyklé, což podporuje oslabení imunity a příchod nemoci. Velmi vhodné je proto již před odjezdem na lyžařský pobyt imunitu dětí posilovat.

Nevyvážená strava

Důležitá je i strava. Celý den jste na sjezdovce, zajdete si maximálně na párek nebo polévku a hlad během dne zaháníte čokoládovými tyčinkami a sušenkami , což malému dítěti také nepřidá. Nevyváženou stravou ovšem trpí střeva, která jsou pro imunitní systém zcela klíčovým orgánem. Proto ani na horách nezapomeňte své dítě dopovat ovocem a zeleninou. Pro podporu střevní mikroflóry a zdravé trávení je vhodná především strava bohatá na vlákninu.

Promáčené oblečení

Další rodičovskou chybou je oblékání. Většina maminek má pocit, že by jejich dítě umřelo zimou, pokud by na sobě nemělo pět vrstev oblečení. To je ale špatně! Dítě se na sjezdovce zpotí a v mokrém oblečení pak zůstane celý den, což je dalším důvodem onemocnění. Ideální tedy je, když má na sobě váš malý lyžař nepromokavé speciální oblečení, ve kterém se nebude potit. Nepodceňujte však ani situaci, když je obloha bez mráčku a svítí sluníčko. I při této situaci je důležité vhodné oblečení. Dbejte na to, aby nedošlo k prochladnutí organismu, které zpomaluje reakce imunitního systému a snižuje jeho schopnost bránit se před útočícími viry.

Střídání tepla a zimy

Imunitu zároveň oslabuje náhlé střídání chladu a tepla, které je pro zimní období typické. Přechody z ubytování na sjezdovku a naopak v krátkých intervalech nejsou vůbec vhodné. Svůj organismus tím během krátké chvilky vystavíte změně teploty třeba přes 20 stupňů, čímž mu způsobíte značný šok. Přechody z tepla do zimy a obráceně je proto vhodné provádět postupně. Nejprve tedy zkuste strávit nějaký čas v lyžárně, na recepci nebo třeba v lobby baru a pak teprve vyrazte ven.

NA DALŠÍ BABSKÉ RADY, JAK NA CHŘIPKU A NACHLAZENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články