Zázrak jménem rýmovník. Protahuje dýchací cesty, má desinfekční a protiplísňové účinky

Nemocných s horečkou, rýmou a kašlem jsou plné ordinace. Vy se nyní můžete vykurýrovat za pomoci rýmovníku.
Zdroj: Wikimedia Commons, Rameshng – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0
hřebíček, skořicce3 litry vývaru Suroviny: 1 kg kuřecích skeletů /tzv.karkas/ 500 g kuřecích krků bez kůže cca 4 l studené vody 8 kuliček černého pepře 1 kávová lžička soli 2 kuličky nového koření 3 větší snítky tymiánu 1 bobkový list 200 g mrkve 100 g řapíkatého celeru 100 g pórku / jen bílá část / 1 střední cibule 2 stroužky česneku 2 stonky plocholisté petržele 1 stonek libečku Postup na vývar: Troubu rozehřejeme na 220 °C. Skelety nasekáme na menší kusy, důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Položíme je na plech, vložíme do trouby na 10 minut, poté skelety otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut do zlatova. Vyndáme z trouby. Krky a křídla důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je společně s opečenými skelety do většího hrnce a přilejeme tolik studené vody, aby vše bylo potopené a na vyšším ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a naběračkou odstraníme pěnu, která se na povrchu začne tvořit. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme veškeré koření. Vaříme na nejmenším ohni 75 minut. Mezi tím důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme mrkev a celer na kostky o hraně 0,5 cm. Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kousky 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Po 75 minutách varu přidáme do vývaru nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, plocholistou petržel a libeček. Na středním ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň opět na minimum, odstraníme vzniklou pěnu a nezakryté vaříme dalších 45 minut. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník a svaříme na množství 3 litrů.Česnečka vám vypálí všechny bacily.Brambory vždy plnily svojí funkci na jedničku+ 6 fotek+ 7 fotek
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Této rostlině se také říká teplomilný rarášek, mexický eukalyptus či kubánské oregano. Její původní domovinou je Austrálie a Afrika. Když si lístek rýmovníku promnete jemně mezi prsty a přičichnete, krásně si uvolníte nos.

Petra Járková
Petra Járková 3. února 2020

Rýmovník je jedlá léčivá bylina, kterou můžeme využít jako léčivku i koření a v neposlední řadě jako pokojovou rostlinu. V posledních letech obliba rýmovníku stále stoupá. Když ho umíte správně používat, pomůže vám s nejedním neduhem.

Účinky rýmovníku

Pokud vás trápí rýma, je ideální promnout lístky mezi prsty a čichnout si, skvěle si tak uvolníte dýchací cesty. Abyste skutečně pocítili úlevu, tento postup praktikujte dvakrát až třikrát denně. Přináší úlevu při zánětu dýchacích cest, nachlazení i bolestech krku. Pomáhá zatočit i s bolestí hlavy. Urychluje hojení popálenin a drobných ran. Potlačuje stres, úzkosti a deprese. Snižuje vysoký tlak i cholesterol. V neposlední řadě pomáhá při jaterních chorobách a problémech s ledvinovými a žlučovými kameny.

Sirup mírní kašel i migrénu

Sirup z rýmovníku tlumí kašel a uvolňuje nosní dutiny, je skvělý i při migréně nebo horečce. V lednici vydrží několik týdnů až měsíců. Rýmovníkovým sirupem si můžete dochucovat ovocný či bylinkový čaj.

Suroviny: Na jeho přípravu potřebujete 40 lístků rýmovníku, litr vody, jeden citrón, jeden pomeranč a kilo cukru krupice.

Postup: Listy rýmovníku omyjte a vložte do hrnce. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka, z citronu okrájejte kůru a také nakrájejte na kolečka. Oba citrusy vložte k listům do hrnce. Směs v hrnci přelijte vřelou vodou, přiklopte poklicí a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě. Po dvou dnech směs přes plátýnko přeceďte a pořádně vymačkejte. Do nálevu nasypte všechen cukr a postavte na plotnu. Za občasného promíchání přiveďte k varu a pak ztlumte, aby se směs nevařila příliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna. Vařte asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu – v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu. Ještě horký sirup slijte do vysterilizovaných lahví, uzavřete a skladujte v chladu.

Ověřené tipy a hry, jak naučit dítě správně smrkat
Mohlo by Vás zajímat:

Ověřené tipy a hry, jak naučit dítě správně smrkat

Čaj na nachlazení

Listy rýmovníku obsahují vitamín A, C a E a navíc mají protizánětlivé účinky. Čaj vyrobíte jednoduše tak, že pět lístků rýmovníků umyjete, přelijete převařenou vodou a osladíte medem.

Ostatní účinky

Rýmovník pomáhá díky svým skvělým dezinfekčním vlastnostem hojit rány. Použít můžete vymačkanou šťávu z listů nebo nálev, který připravíte převařením listů. Nálevem pak můžete dezinfikovat rány, odřeniny, štípnutí hmyzem, ekzém i spáleniny.

NA DESET BABSKÝCH RAD, JAK NA CHŘIPKU A NACHLAZENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

 

Cvičitelka Hanka Kynychová: Tři roky jsem žila s tyranem, bití mi přišlo normální

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články