Zázrak jménem rýmovník. Protahuje dýchací cesty, má desinfekční a protiplísňové účinky

Nemocných s horečkou, rýmou a kašlem jsou plné ordinace. Vy se nyní můžete vykurýrovat za pomoci rýmovníku.
Zdroj: Wikimedia Commons, Rameshng – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0
Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají protizánětlivé účinky.Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Kuřecí polévka zabrání tvorbě hlenu.

Dejte si cokoli s česnekem. Ten stimuluje pocení. Látky v něm obsažené podporují čištění dýchacích cest a zlepšují odkašlávání, nahradí vám tedy syntetické kapky na kašel.

Uvolnit zastydlou rýmu pomůže rozmačkaná vařená brambora. Tu si v ubrousku přiložte na čelo, převažte šátkem a do vystydnutí nechte působit.

+ 5 fotek+ 6 fotek

Této rostlině se také říká teplomilný rarášek, mexický eukalyptus či kubánské oregano. Její původní domovinou je Austrálie a Afrika. Když si lístek rýmovníku promnete jemně mezi prsty a přičichnete, krásně si uvolníte nos.

Petra Járková
Petra Járková 03. 02. 2020 10:00

Rýmovník je jedlá léčivá bylina, kterou můžeme využít jako léčivku i koření a v neposlední řadě jako pokojovou rostlinu. V posledních letech obliba rýmovníku stále stoupá. Když ho umíte správně používat, pomůže vám s nejedním neduhem.

Účinky rýmovníku

Pokud vás trápí rýma, je ideální promnout lístky mezi prsty a čichnout si, skvěle si tak uvolníte dýchací cesty. Abyste skutečně pocítili úlevu, tento postup praktikujte dvakrát až třikrát denně. Přináší úlevu při zánětu dýchacích cest, nachlazení i bolestech krku. Pomáhá zatočit i s bolestí hlavy. Urychluje hojení popálenin a drobných ran. Potlačuje stres, úzkosti a deprese. Snižuje vysoký tlak i cholesterol. V neposlední řadě pomáhá při jaterních chorobách a problémech s ledvinovými a žlučovými kameny.

Sirup mírní kašel i migrénu

Sirup z rýmovníku tlumí kašel a uvolňuje nosní dutiny, je skvělý i při migréně nebo horečce. V lednici vydrží několik týdnů až měsíců. Rýmovníkovým sirupem si můžete dochucovat ovocný či bylinkový čaj.

Suroviny: Na jeho přípravu potřebujete 40 lístků rýmovníku, litr vody, jeden citrón, jeden pomeranč a kilo cukru krupice.

Postup: Listy rýmovníku omyjte a vložte do hrnce. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka, z citronu okrájejte kůru a také nakrájejte na kolečka. Oba citrusy vložte k listům do hrnce. Směs v hrnci přelijte vřelou vodou, přiklopte poklicí a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě. Po dvou dnech směs přes plátýnko přeceďte a pořádně vymačkejte. Do nálevu nasypte všechen cukr a postavte na plotnu. Za občasného promíchání přiveďte k varu a pak ztlumte, aby se směs nevařila příliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna. Vařte asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu – v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu. Ještě horký sirup slijte do vysterilizovaných lahví, uzavřete a skladujte v chladu.

Čaj na nachlazení

Listy rýmovníku obsahují vitamín A, C a E a navíc mají protizánětlivé účinky. Čaj vyrobíte jednoduše tak, že pět lístků rýmovníků umyjete, přelijete převařenou vodou a osladíte medem.

Ostatní účinky

Rýmovník pomáhá díky svým skvělým dezinfekčním vlastnostem hojit rány. Použít můžete vymačkanou šťávu z listů nebo nálev, který připravíte převařením listů. Nálevem pak můžete dezinfikovat rány, odřeniny, štípnutí hmyzem, ekzém i spáleniny.

NA DESET BABSKÝCH RAD, JAK NA CHŘIPKU A NACHLAZENÍ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články