Ivan Vodochodský radí, v čem marinovat maso na grilování: Dobrou službu udělá podmáslí i exotická koji rýže

Ivan Vodochodský
Zdroj: Herminapress, Freepik/koláž Lifee
Ivan Vodochodský s manželkou Dášou a talentovaným synem Vojtěchem, který je také hercem.Na předávání cen Český lev přišel Ivan Vodochodský s celou rodinou. V létě zajímá Ivana Vodochodského hlavně grilování.Mimo to ho baví krájení španělské šunky. + 8 fotek+ 9 fotek

Herec Ivan Vodochodský je vyučeným kuchařem a s příchodem léta také vášnivým mistrem grilu. Magazínu Lifee.cz prozradil, co Češi nedělají správně, pokud jde o grilování, nebo které aktuální trendy ho v gastronomii nebaví. Do které atypické suroviny nakládá maso?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 08. 2025 05:00

Herec Ivan Vodochodský (62) se narodil sládkovi nuselského pivovaru, a tak není náhodou, že se vyučil kuchařem. Své kulinářské umění také často a rád prezentuje známým a přátelům.mě moc nebaví chodit do hospod,“ odhaluje v rozhovoru pro Lifee. „Radši pozvu přátele k sobě, kde mám vždycky dobré víno a dobré jídlo. To se vám v hospodách málokdy stane,“ konstatuje Vodochodský.

Doporučené video: Rozhovor se synem Ivana Vodochodského Vojtěchem

Ivan Vodochodský marinuje v koji rýži

V letních měsících si Ivan Vodochodský nenechá ujít grilování. Co se týká techniky, má k Čechům jisté výhrady. Češi dělají špatně úplně všechno. Jsem odpůrce marinovaných věcí, dávám přednost kvalitní surovině, abych marinovat nemusel. Doženu to třeba dobrou omáčkou,“ nabízí variantu, jak zacházet s masem.

Ale jsou typy masa, které je marinovat potřeba, aby zkřehly a byly měkčí. Když už marinuju, používám tradiční suroviny, třeba podmáslí nebo teď je v módě koji rýže,“ překvapuje Vodochodský zajímavou novinkou. „To je rýže naočkovaná bakteriemi a používá se na změkčování potravin – je to světový hit. Ale pokud možno, používám čerstvé sezónní suroviny – a rád griluji také zeleninu.“

Na krájení šunky má Ivan Vodochodský certifikát

Kromě grilování letos v létě zaměstnává Ivana Vodochodského také studená kuchyně. „Jsem hodně ujetý na španělskou kuchyni, na krájení šunky – dokonce mám na to ze Španělska certifikát, jsem Cortador de Jamón, krájím šunku ručně na tenké plátky a opravdu to miluju,“ pochlubil se nejnovějším hobby. Ostatně, jeho sbírka japonských nožů si o krájení masa na tenké plátky přímo říká.

Rychlokvašky z internetu mě nebaví, tvrdí Vodochodský

Ne všechny trendy v gastronomii ovšem Vodochodský uznává.Nebaví mě pseudokuchaři z internetu, rychlokvašky. Chápu, že někomu se to líbí, má to sledovanost. Taková je doba - zrychlená. Mě ale baví tradiční věci, tradiční postupy,“ dodává mistr kuchyně. „Mezi trendy, které v gastronomii frčí, a mě nebaví, patří třeba pseudokvašené nebo pseudofermentované nápoje. V tom opravdu nejedu,“ dodává razantně.

Na fotografie Ivana Vodochodského s manželkou a talentovaným synem se můžete podívat v naší galerii.

Související články

Další články