V Karlových Varech jsme chutnali několik jídel z pouličních stánků, které lemují během filmového festivalu kolonádu a její okolí. Belgické hranolky nás šokovaly cenou, asijské letní rolky osvěžily v parném dni a škvarkový knedlík s kachnou se stal naším favoritem. A ceny zase od loňska vyskočily.
Karlovy Vary ožily filmovým festivalem a redakce magazínu Lifee.cz pro vás otestovala rychlá jídla, která si můžete koupit na ulici. Nejčastěji tady potkáte lidi s lázeňskou oplatkou v ruce, která stojí na ulici stejně jako loni 20 korun. A je skoro povinností si jí alespoň jednou vychutnat.
Vybrali jsme tři strategická místa na kolonádě. První před hotel Grandhotelem Pupp, druhé uprostřed kolonády poblíž vřídla a do třetice nejfrekventovanější místo u Thermalu, tedy centra dění filmového festivalu. Naše požadavky byly jasné. Jídlo musí být čerstvé, dobře konzumovatelné a cena do 250 Kč. Jak naše testování dopadlo? Kam se vrátíme a kde už nás neuvidí?
Asijské lahůdky před Puppem
Naše putování za dobrým street food jídlem začalo před Grandhotelem Pupp. Zaujal nás stánek s asijskými pokrmy, které tady připravuje na ulici pražská restaurace Dian. Na jídlo sem můžete každý den festivalu od 12:00 do půlnoci.
V nabídce mají sedm jídel od Bum Bo Nam Bo, přes oblíbenou polévku Pho až po letní rolky. Vzhledem k horkému počasí jsme sáhli po to nejlehčím pokrmu - letních rolkách s krevetami. Za 195 korun jsme dostali pět barevných kousků, dobře vychucených, a to včetně čerstvého koriandru. Ještě se sem vrátíme otestovat další jídla.
Kde: Pupp-up zóna
Dobra přípravy: 3 minuty
Cena: 195 Kč
Belgické hranolky u Tržní kolonády
Od Puppu jsme vyrazili k Thermalu a zhruba uprostřed cesty, naproti Tržní kolonádě, jsme objevili stánek s belgickými hranolkami. V Belgian Firies smaží poctivě hranolky z brambor a servírují je do kornoutu. Můžete si k nim objednat i masové koule a vybrat některou z omáček.
U nabídky nemají uvedené ceny, ty se dočtete až na papíru, položeném vedle pokladny. A právě tady padnul náš původní plán, dát si hranolky i koule. Celkově by nás totiž tahle pochoutka z ulice stála 450 Kč. I tak jsme za hranolky zaplatili nemalých 250 korun a dalších třicet za tatarku. Hranolky byly super, zato tatarka se v horkém dni poněkud zapotila a radši jsme jí vynechali.
Kde: Tržiště, Tržní kolonáda
Doba přípravy: 4 minuty
Cena: 280 Kč
Škvarkový knedlík u Thermalu
U Thermalu nás zaujal dvoupatrový domek s dostatkem míst na sezení a oblíbeným českým pivem. Žádný fast food, zlepšíme si chuť. V nabídce mají i obědová jídla (za 325 Kč) a polévku (68 Kč). Z menších jídel pak z trhané vepřové maso se salátem, grilovaný sýr s rajčatovou salsou, škvarkový knedlík s kachnou nebo třeba pivní preclík.
Výběr padnul na českou klasiku v mini verzi - knedlík s kachnou za 245 korun. Jak to bude servírované a nebude tomu chybět zelí? Nechybělo. A ani omáčka. V galerii pod článkem najdete vše zdokumentované. Na první pohled jsme postrádali jen kachnu, ale ta se skrývala uvnitř škvarkového knedlíku. Pochutnali jsme si a příště zkusíme hlavní jídlo.
Kde: zóna Pilsner Urquell u Thermalu
Doba přípravy: 5 minut
Cena: 245 Kč
Street food jídla, která jsme ochutnali v Karlových Varech, najdete v galerii pod článkem.