Na televizní obrazovky se 28. srpna vrací populární reality show Ano, šéfe! v čele s obávaným kritikem českých restaurací Zdeňkem Pohlreichem. A protože léto ještě nekončí, čtenářům magazínu Lifee.cz udělil šéfkuchař hned několik rad, jak doma zvládnout grilování, aby maso chutnalo stejně jako z dobré restaurace.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich (68) vysvětlil důvody k návratu pořadu Ano, šéfe! na svém Instagramu: „Po devítileté odmlce přichází nová řada. Co se od té doby v gastronomii změnilo? Hodně, a raketově k lepšímu!“ píše šéf. „Právě ta změna byla jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl k tématu vrátit a znovu se podívat do zákulisí restaurací. Nová doba, nové starosti. Lákalo mě zjistit, v jaké situaci se za zavřenými dveřmi kuchyně ocitnu nyní.“
Premiérový díl pořadu Ano, šéfe! odstartuje desetidílnou sérii ve čtvrtek 28. srpna ve 21.40 na FTV Prima. Další budou následovat každý čtvrtek večer ve stejném čase. Snímky z prvního dílu nové série najdete už teď v naší fotogalerii.
Doporučené video: Zdeňka Pohlreichová v talk show Na kafeečko
Zdeněk Pohlreich radí, jak správně grilovat
K televizi si můžete na grilu připravit dobrou večeři. Podle Zdeňka Pohlreicha se na tom nedá nic zkazit. „Myslím, že každý si to dělá po svém a železné pravidlo asi neexistuje. Každý máme své chutě i možnosti, takže se na to nedá spolehlivě odpovědět,“ zamýšlí se nad tím, jak dobří jsou Češi v grilování. „Není to otázka ceny grilu, ale ingredience, kterou připravujete.“
Příprava masa formou grilování je navíc podle Zdeňka ideální také pro kulinářské začátečníky. „Grilování bez masa je jako revizor bez odznaku,“ povzbuzuje začátečníky slavný šéfkuchař, který nemá výhrady snad k žádnému druhu masa. „Baví mě všechno. Já trendy moc nesleduju - ani nevím, proč bych měl,“ vzkazuje s tím, že jednu výhradu by snad měl. „Negriluji ovoce,“ zklamal milovníky grilovaného ananasu.
Co by Zdeněk také doporučil všem, kteří se chystají grilovat, je nespoléhat na marinády. „Já marinády moc rád nemám. Mám pocit, že do toho pak tak nějak není vidět, takže já raději suché nebo čerstvé koření,“ dává užitečnou radu. „Ale čím lepší je základní produkt, tím míň to potřebuje.“
Grilovaný hamburger jako od Zdeňka Pohlreicha
Jak spolehlivě ugrilovat dobrý burger podle Zdeňka Pohlreicha, radí magazín TopRecepty:
Rozpalte gril naplno. Hamburger má mít tloušťku zhruba jako steak. Abyste měli rovnoměrný kus, udělejte doprostřed placky malý důlek. Jak se bude maso připravovat, bude mít tendenci veprostřed vyběhnout. Po vytvoření placky dejte všechny na talíř a zabalte je folií. Takto nechte maso v lednici proležet zhruba 10 minut.
Maso na burgery pak položte na rozpálený gril a nechte zapéct. Nijak ho nenadzvedávejte a neposouvejte. Zhruba po 3-4 minutách ho můžete lehce nadzvednout a obrátit a znovu nechat opéct po stejnou dobu. Uvnitř může být maso mírně růžové. Když je hotové, dejte mu čas. Podobně jako steak ho nechte chvilku odpočinout. Zajistíte tak, aby v něm zůstala šťáva.
Na fotografie z natáčení nové řady pořadu Ano, šéfe! se můžete podívat v naší fotogalerii.