Hroznové víno: Jeho konzumací budete mít nervy jako špagáty, jen ho nezapíjejte mlékem nebo sodovkou

Hroznový džem: Na džem z hroznů budete potřebovat kilo bobulek - červené nebo bílé hrozny, půl kila cukru a šťávu z poloviny citronu. Při kyselejších odrůdách hroznů dejte cukru více. Hrozny dejte do hrnce, podlijte je troškou vody, aby se bobule nepřipálily a na slabém ohni vařte asi čtvrt hodiny, pěnu odstraňte. Směs přeceďte, dvakrát propasírujte a povařte s cukrem a citronem, dokud není dostatečně hustá. Dejte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby vychladly.
Zdroj: itesco
Koláč s hroznovým vínem: Suroviny: 150 g hroznové víno a modré víno 120 g polohrubá mouka 120 g máslo změklé 90 g moučkový cukr 2 ks vejce vanilkový cukr 1 lžička prášek do pečiva 1 lžíce mandle sekané 250 g měkký tvaroh. Postup: Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukry a tukem do pěny. Vmícháme do ní tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy na koláče s vyšším okrajem a poklademe na něj kuličky omytého a osušeného vína, posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 40 minut.Zelný salát s hroznovým vínem: Suroviny: 350 g bílé zelí 1 ks mrkev menší 100 g červená paprika 1 ks hroznové víno nejlépe bezsemenné, malý hrozen sůl - špetka hnědý cukr nebo med, dle chuti citronová šťáva dle chuti citronová kůra - dle chuti 1 lžička olej. Postup: Zelí a mrkev nakrouháme nebo pokrájíme na tenké nudličky do mísy. Přidáme špetku soli, osladíme dle chuti cukrem nebo medem a v dlaních promačkáme, aby změklo a začalo pouštět vlastní šťávu. Do mísy přidáme drobně pokrájenou papriku, menší kuličky hroznového vína (větší přepůlíme), maličko čerstvě nastrouhané citronové kůry, olej a citronovou šťávu. Vše promícháme a dáme na chvíli do chladna proležet. Podáváme samostatně, ale klidně i jako součást přílohy. Ačkoliv je salát nasládlý, výborně se hodí i k masitému obědu. Jako obměnu můžeme salát dochutit čerstvým zázvorem nebo špetkou skořice.Hroznová šťáva: Hroznová šťáva je velmi zdravá, pít by ji měli ti, kteří mají problémy s krví. Dobrá je i na očistné kúry. Nejlepší je čerstvě vylisovaná hroznová šťáva, ale můžete ji také zmrazit, případně ji i sterilizovat. Očištěné hrozny vařte na mírném ohni za občasného míchání asi hodinu. Potom šťávu přeceďte a změřte. Na litr hroznové šťávy dejte kilo cukru a 15 g kyseliny citronové. Převařte, pěnu sesbírejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Hroznovou šťávu zavařujte asi 20 minut na 80 - 90 °C.Hroznový džem: Na džem z hroznů budete potřebovat kilo bobulek - červené nebo bílé hrozny, půl kila cukru a šťávu z poloviny citronu. Při kyselejších odrůdách hroznů dejte cukru více. Hrozny dejte do hrnce, podlijte je troškou vody, aby se bobule nepřipálily a na slabém ohni vařte asi čtvrt hodiny, pěnu odstraňte. Směs přeceďte, dvakrát propasírujte a povařte s cukrem a citronem, dokud není dostatečně hustá. Dejte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby vychladly. + 1 fotka+ 2 fotky

Podceňované hroznové víno patří mezi nejzdravější ovoce. Chcete-li být krásní, zdraví a mít nervy jako špagáty, pak vsaďte právě na něj. Myslete však na to, čeho se po něm napijete.

Petra Járková
Petra Járková 29. srpna 2019

Čím nezapíjet hroznové víno

V kombinaci s některými jinými potravinami mohou hrozny podráždit žaludek. Nevhodné je míchat hroznové víno s kefírem, mlékem, perlivou vodou či alkoholem.

Jak zpracovávat hroznové víno

Než začnete z hroznů dělat džem, šťávu nebo jej zavaříte či usušíte, na chvíli je namočte do vody. Voda vyplaví případné nechtěné “obyvatele” a špínu. Pak hrozny odstopkujte, přičemž kontrolujte, zda bobule nejsou poškozeny, nahnilé. Ještě jednou je omyjte a můžete začít se zpracováním.

Deset důvodů, proč jíst hroznové víno

Hroznové víno podporuje léčbu zánětů, takže pokud berete třeba antibiotika, vyplatí se ho zobat.

Díky vysokému obsahu vody a řadě cenných látek a vitaminů pomáhá v boji proti celulitidě.

Slupky a jadérka obsahují resveratrol, který má protirakovinné účinky.

Bublanina s letním ovocem je snadná, použít na ni můžete cokoliv a skvěle chutná.
Mohlo by Vás zajímat:

Rychlé víkendové moučníky: Bublanina s ovocem, perník s jablky nebo borůvkový koláč

Chrání před infarktem a náhlou mozkovou příhodou.

Umí rozhýbat střeva, takže funguje i jako prevence proti zácpě.

Uklidňuje nervy a odbourává pocit stresu a deprese.

Hroznová jadérka jsou močopudná, takže uleví lidem trpícím otoky.

Snižuje tvorbu krevních sraženin, proto se hodí pro nemocné po mrtvici.

Hrozny obsahují vitamin B, který stimuluje činnost nervů a mozku.

Dokáže snížit pocit svalové únavy, takže je skvělou svačinkou třeba po cvičení.

NA SKVĚLÉ RECEPTY Z HROZNOVÉHO VÍNA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články