Hroznové víno: Jeho konzumací budete mít nervy jako špagáty, jen ho nezapíjejte mlékem nebo sodovkou

Hroznový džem:

Na džem z hroznů budete potřebovat kilo bobulek - červené nebo bílé  hrozny, půl kila cukru a šťávu z poloviny citronu. Při kyselejších odrůdách hroznů dejte cukru více. Hrozny dejte do hrnce, podlijte je troškou vody, aby se bobule nepřipálily a na slabém ohni vařte asi čtvrt hodiny, pěnu odstraňte. Směs přeceďte, dvakrát propasírujte a povařte s cukrem a citronem, dokud není dostatečně hustá. Dejte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby vychladly.
Zdroj: itesco
Koláč s hroznovým vínem:

Suroviny:

150  g hroznové víno a modré víno
120  g polohrubá mouka
120  g máslo změklé
90  g moučkový cukr
2  ks vejce
vanilkový cukr
1  lžička prášek do pečiva
1  lžíce mandle sekané
250  g měkký tvaroh.

Postup:

Z bílků připravíme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukry a tukem do pěny. Vmícháme do ní tvaroh, mouku s kypřidlem a tuhý sníh. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy na koláče s vyšším okrajem a poklademe na něj kuličky omytého a osušeného vína, posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 40 minut.Zelný salát s hroznovým vínem:

Suroviny:

350  g bílé zelí
1  ks mrkev menší
100  g červená paprika 
1  ks hroznové víno nejlépe bezsemenné, malý hrozen
sůl - špetka
hnědý cukr nebo med, dle chuti
citronová šťáva dle chuti
citronová kůra - dle chuti
1  lžička olej.

Postup:

Zelí a mrkev nakrouháme nebo pokrájíme na tenké nudličky do mísy. Přidáme špetku soli, osladíme dle chuti cukrem nebo medem a v dlaních promačkáme, aby změklo a začalo pouštět vlastní šťávu.

Do mísy přidáme drobně pokrájenou papriku, menší kuličky hroznového vína (větší přepůlíme), maličko čerstvě nastrouhané citronové kůry, olej a citronovou šťávu.

Vše promícháme a dáme na chvíli do chladna proležet.

Podáváme samostatně, ale klidně i jako součást přílohy. Ačkoliv je salát nasládlý, výborně se hodí i k masitému obědu.

Jako obměnu můžeme salát dochutit čerstvým zázvorem nebo špetkou skořice.Hroznová šťáva:

Hroznová šťáva je velmi zdravá, pít by ji měli ti, kteří mají problémy s krví. Dobrá je i na očistné kúry. Nejlepší je čerstvě vylisovaná hroznová šťáva, ale můžete ji také zmrazit, případně ji i sterilizovat. Očištěné hrozny vařte na mírném ohni za občasného míchání asi hodinu. Potom šťávu přeceďte a změřte. Na litr hroznové šťávy dejte kilo cukru a 15 g kyseliny citronové. Převařte, pěnu sesbírejte a naplňte do zavařovacích sklenic. Hroznovou šťávu zavařujte asi 20 minut na 80 - 90 °C.Hroznový džem:

Na džem z hroznů budete potřebovat kilo bobulek - červené nebo bílé  hrozny, půl kila cukru a šťávu z poloviny citronu. Při kyselejších odrůdách hroznů dejte cukru více. Hrozny dejte do hrnce, podlijte je troškou vody, aby se bobule nepřipálily a na slabém ohni vařte asi čtvrt hodiny, pěnu odstraňte. Směs přeceďte, dvakrát propasírujte a povařte s cukrem a citronem, dokud není dostatečně hustá. Dejte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby vychladly.

+ 1 fotka+ 2 fotky

Podceňované hroznové víno patří mezi nejzdravější ovoce. Chcete-li být krásní, zdraví a mít nervy jako špagáty, pak vsaďte právě na něj. Myslete však na to, čeho se po něm napijete.

Petra Járková
Petra Járková 29. 08. 2019 12:00

Čím nezapíjet hroznové víno

V kombinaci s některými jinými potravinami mohou hrozny podráždit žaludek. Nevhodné je míchat hroznové víno s kefírem, mlékem, perlivou vodou či alkoholem.

Jak zpracovávat hroznové víno

Než začnete z hroznů dělat džem, šťávu nebo jej zavaříte či usušíte, na chvíli je namočte do vody. Voda vyplaví případné nechtěné “obyvatele” a špínu. Pak hrozny odstopkujte, přičemž kontrolujte, zda bobule nejsou poškozeny, nahnilé. Ještě jednou je omyjte a můžete začít se zpracováním.

Deset důvodů, proč jíst hroznové víno

Hroznové víno podporuje léčbu zánětů, takže pokud berete třeba antibiotika, vyplatí se ho zobat.

Díky vysokému obsahu vody a řadě cenných látek a vitaminů pomáhá v boji proti celulitidě.

Slupky a jadérka obsahují resveratrol, který má protirakovinné účinky.

Chrání před infarktem a náhlou mozkovou příhodou.

Umí rozhýbat střeva, takže funguje i jako prevence proti zácpě.

Uklidňuje nervy a odbourává pocit stresu a deprese.

Hroznová jadérka jsou močopudná, takže uleví lidem trpícím otoky.

Snižuje tvorbu krevních sraženin, proto se hodí pro nemocné po mrtvici.

Hrozny obsahují vitamin B, který stimuluje činnost nervů a mozku.

Dokáže snížit pocit svalové únavy, takže je skvělou svačinkou třeba po cvičení.

NA SKVĚLÉ RECEPTY Z HROZNOVÉHO VÍNA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články