Jídlem na Alzheimera: Které potraviny doporučuje lékařka k boji s demencí?

Jídlem na Alzheimera: Které potraviny doporučuje lékařka k boji s demencí?
Zdroj: Shutterstock

Nutriční specialistka Marilyn Glenville popsala britskému listu Express, které potraviny jsou nesmírně důležité v boji s Alzheimerovou chorobou. Výborné na tom je, že stravu můžete změnit kdykoliv, bez ohledu na věk.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 09. 2021 12:00

Některé živiny mohou pomoci udržet mozek zdravý,“ říká nutriční specialistka Marilyn Glenville pro Express.co.uk. Obzvláště užitečné jsou omega-3 mastné kyseliny, konkrétně rybí olej, protože obsahuje kyselinu dokosahexaenovovou (DHA). Ta má podle všeho největší ochranný účinek před Alzheimerovou chorobou.

Alzheimerova choroba a jídlo

DHA v omega-3 mastných kyselinách pomáhá předcházet tvorbě plaku v mozku, který je přítomen u Alzheimerovy choroby. A navíc zlepšuje průtok krve mozkem a redukuje záněty,“ vysvětluje Marilyn Glenville.

A kde všude najdeme DHA, respektive omega-3 mastné kyseliny? Základem jsou ryby žijící ve studených vodách - losos, tuňák, sardinky, makrela a sleď. Mezi další zdroje patří vlašské ořechy, lněná a chia semínka. Vhodné jsou také výživové doplňky z rybího tuku.

Další nesmírně důležitou látkou je Acetyl-l-karnitin, který zlepšuje paměť. Lidem s Alzheimerovou chorobou naopak schází. Podle odbornice jsou pro posílení paměti a funkce mozku vhodné zejména vaječné žloutky, ořechy a sója.

Cukr v krvi a Alzheimerova choroba

V jedné studii měli lidé užívající vitamíny B6, B12 a kyselinu listovou až o 90 procent nižší zmenšení mozku ve srovnání s těmi, kteří dostali placebo," říká Marilyn Glenville. A dodává, že podle tohoto výzkumu může být mezi prvním vývojem amyloidního plaku a nástupem demence až 30letý interval.

To je důvod, proč, bez ohledu na věk, nikdy příliš pozdě na změnu jídelníčku, který pomůže chránit zdraví mozku. Nutriční specialistka k tomu dodává, že jeden z nejprospěšnějších návyků je jíst málo a často. To znamená vedle snídaně, oběda a večeře zařadit také dopolední a odpolední svačinu. Díky tomu se může stabilizovat hladina cukru v krvi. Pokud je vysoká, podle mnoha odborníků je spojena s rozvojem Alzheimerovy choroby.

A jak si udržet nízkou hladinu cukru v krvi? Existují čtyři základní pravidla: jezte každý den vyváženou snídani, do každého jídla zařaďte bílkoviny, snižte příjem cukru a alkohol pijte s rozumem.

Zdroje informací:

Express.co.uk: Dementia: Food that has the 'most protective effect against Alzheimer’s', says doctor

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články