5 chytrých triků, jak zabránit tomu, aby vás v podvečer honila mlsná. Podle dietoložky to není žádná věda

5 chytrých triků, jak zabránit tomu, aby vás v podvečer honila mlsná. Podle dietoložky to není žádná věda
Zdroj: Shutterstock
Pravidlo číslo 1 - Dopřejte si odpoledne pořádnou výživnou svačinu, třeba řecký jogurt s ovocem a ořechy.Pravidlo číslo 2 - Pokud už vás před večeří sužuje nesnesitelný hlad, dejte si něco nízkokalorického. Zelenina nebude vůbec od věci.Pravidlo číslo 3 - Zbavte se všeho nezdravého, co obsahuje vaše spíž či lednice, a nahraďte to výživově hodnotnějšími potravinami.
Pravidlo číslo 4 - Při čekání na večeři neseďte doma, kde vás to bude svádět k myšlenkám na jídlo, ale vyrazte ven. Ať už sami, nebo s přáteli.+ 1 fotka+ 2 fotky

Je pět hodin odpoledne, večeře v nedohlednu a vás začala honit mlsná. Dietologové se shodují, že právě čas mezi 16. a 18. hodinou je vůbec nejrizikovější částí dne z hlediska nezřízené konzumace jídla, která pak má neblahé dopady na naše zdraví. Pětici triků, jak se obtížného zlozvyku zbavit, přinesl server coach.nine.com.au.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 10. 09. 2021 09:00

Ač naslouchat potřebám těla je v pořádku, jíst jen z nudy nebo proto, že zrovna máme jídlo po ruce, může být problém. "Pozdě odpoledne dostává většina lidí chuť na něco malého a zhltne doslova cokoli, co doma najde. Ať už jde o tatarku, balíček sušenek nebo zbytky od svačiny, které přinesly děti domů. Jde zkrátka jen o to, aby člověk do sebe něco rychle hodil, zatímco připravuje večeři," ozřejmila australská dietoložka Susie Burrell.

"Problém spočívá v tom, že během této nezřízené konzumace člověk často spořádá v relativně krátkém čase denní příjem kalorií a to ho pak ještě čeká večeře. V důsledku toho začne přibývat na váze a je úplně jedno, že se třeba celý den držel zkrátka," poznamenala Susie.

Jak se tedy ubránit mlsné, která nás honí před večeří? Pomoci by podle Burrell mělo následujících pět opatření.

1) Dopřejte si odpoledne pořádnou svačinu

Hlavní příčinou pozdně odpoledního mlsání je absence svačiny. Lidé přijdou hladoví domů z práce, přičemž poslední jídlo, které měli, byl oběd. Když máte velký hlad, hladina cukru v krvi je nízká a mozek vám velí vyhledat potraviny bohaté na sacharidy. Proto se snadno může stát, že během minuty sníte celý balíček sušenek.

Abyste tomuto mlsání zabránili, je dobré si dvě hodiny před odchodem z práce dát pořádnou svačinu. Například řecký jogurt s ovocem a ořechy, sýr nebo miniwrap s masem a salátem.

2) Dejte si něco nízkokalorického

Pokud se přeci jen vrátíte z práce hladoví a do večeře nevydržíte, sáhněte po něčem nízkokalorickém, co váš nejhorší hlad utiší, ale zbude vám ještě v žaludku místo na nutričně hodnotnou večeři. "Dobrou volbou jsou třeba zelenina, popkorn nebo borůvky," vyjmenovává Burrell.

3) Zbavte se lákavých jídel

Pokud máte spíž plnou sušenek, krekrů a tyčinek, jen stěží odoláte tomu, abyste je nevyužili na zahnání největšího hladu. Rada v tomto případě je tedy jednoduchá: Co doma nemám, to nemůžu sníst. Proto místo těchto nevhodných potravin nakupte ty, po jejichž konzumaci vás nebudou pronásledovat výčitky svědomí.

4) Jděte ven

Když večeři nepřipravujete, ale jen čekáte, až ji připraví někdo jiný, je jasné, že se vám myšlenky na jídlo budou vkrádat do hlavy. Neseďte tedy doma na gauči a nepřemýšlejte, co sníst, ale jděte ven. Vyrazte na procházku, promluvte si s přáteli, jděte si zacvičit, nakoupit nebo pracovat na zahrádku. Změna prostředí má obrovský vliv na změnu chování.

5) Udělejte si večeři dříve

Jelikož největší množství jídla člověk smlsá při přípravě večeře, existuje ještě jeden fígl, jak se tomu vyhnout. Večeři si prostě dejte dřív. Buďto si ji den předem nebo o víkendu připravte a po příchodu z práce ohřejte, nebo prostě posuňte obvyklý čas večeře na dřívější hodinu.

Zdroje informací:

Coach.nine.com.au

Thesun.co.uk

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články