Jeden hot dog vás může stát 36 minut života, tvrdí vědci. A jak jsou na tom ostatní potraviny?

Jeden hot dog vás může stát 36 minut života, tvrdí vědci. A jak jsou na tom ostatní potraviny?
Zdroj: Shutterstock

Vědci z univerzity v Michiganu se pustili do odvážného projektu. Zkoumali přes 5800 druhů potravin a snažili se vyčíslit, o kolik minut se vám zkrátí, nebo naopak prodlouží život po konzumaci jejich jedné porce. Zprávu přinesl server listu Daily Mirror.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 09. 2021 09:00

Všichni asi víme, že některé potraviny našemu zdraví škodí, ale čas od času si je dáme, protože nám prostě chutnají. Kdybyste si ale před každým soustem uvědomili, o kolik minut života se právě připravujete, měli byste na jídlo ještě chuť? Vyměnili byste například 36 minut života za párek v rohlíku?

Některé potraviny zkracují život až o 74 minut

Podle vědců z univerzity v Michiganu je to ale přesně to, co děláte. Taková nezdravá svačinka vás připraví o více než půlhodinu zdravého života. Experti zkoumali více než 5800 potravin a snažili se určit, o kolik minut života nás oberou, nebo kolik jich naopak jejich konzumací získáme.

Vinou již uvedeného hot dogu, který ze studie vyšel vůbec nejhůře, budete spokojeně žít o 36 minut méně, porce kuřecích křídel nebo zeleninové pizzy vám naopak přidá 3,3 minuty, respektive 1,4 minuty.

K zásadní změně stačí ubrat uzenin a hovězího

Nikoho asi nepřekvapí, že uzeniny a sladké pití život zkracují. Získat čas naopak můžete konzumací oříšků (26 minut), ovoce (10 minut) a některých ryb. Nejvýše si na grafu překvapivě stojí sendviče s burákovým máslem a džemem, jejichž jediná porce prodlužuje život o 33 minut. To však neznamená, že bychom je měli jíst ve velkém a doufat tak v nesmrtelnost. Za přínosnou se počítá pouze střídmá konzumace.

"Z našich analýz také vyplývá, že když nahradíte 10 procent kalorického příjmu z hovězího a uzenin za ovoce, zeleninu, ořechy, luštěniny nebo vybrané mořské plody, můžete denně prodloužit svůj život až o 48 minut," stojí ve studii.

Pokud chcete svůj život protáhnout na maximum, pak byste měli snížit příjem uzenin, hovězího, krevet, vepřového, jehněčího a rostlin vypěstovaných ve skleníku. Nahraďte je nutričně hodnotnějšími potravinami jako zeleninou a ovocem pěstovaným venku, luštěninami, ořechy a vybranými mořskými plody.

Zdroje informací:

mirror.co.uk

sph.umich.edu

nature.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články