Pozor na zdraví! Z těchto 3 důvodů není dobré spát u zapnutého větráku

Pozor na zdraví! Z těchto 3 důvodů není dobré spát u zapnutého větráku
Zdroj: Freepik

Čekají nás extrémně horké dny, a tak každý přirozeně uvažuje o tom, jak se zchladit. Pokud ale plánujete spát v noci u zapnutého větráku, měli byste znát následující fakta.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 06. 2021 09:00

Podle amerického spánkového poradce Marka Reddicka může spaní u zapnutého ventilátoru vyvolat alergii a představuje i zátěž pro pokožku. Nehodí se ani pro lidi, kteří trpí astmatem.

Proč je větrák nevhodný?

"Někomu pomůže větrák snáze usnout a udržet ho celou noc při příjemné teplotě. Jiným naopak brání ve spánku, vyvolává u nich astmatické záchvaty nebo jim nadměrně vysouší pleť," tvrdí Reddick, který rovněž upozorňuje, že větrák neustále víří prach v místnosti.

"Jak ventilátor neustále rozpohybovává vzduch v místnosti, všude létá prach a pyl, který potom dýcháme. Takže lidé trpící alergiemi, astmatem nebo sennou rýmou by ho vůbec neměli používat," míní Reddick.

Poradce také doporučuje větrák před každým použitím pořádně vyčistit. "Jinak se na ramenech vrtule usazuje prach, který se rozvíří, jakmile ventilátor pustíte," ozřejmuje.

Nepříjemné komplikace může větrák způsobit také lidem se suchou pletí. "Pomoci mohou hydratační krémy a tělové mléka, nicméně lidé s extrémně suchou pletí by se i tak měli mít na pozoru," tvrdí Reddick.

Jak si v horkých nocích ulevit?

Samozřejmostí by mělo být zatažení žaluzií, rolet nebo použití protisluneční fólie během dne. "Pokud to není možné, zatáhněte alespoň záclony světlé barvy (pozor na kovové žaluzie a tmavé závěsy, ty teplotu v místnosti naopak zvyšují)," vysvětluje Reddick. "Můžete se také ponořit do chladivé lázně, sprchy nebo se zkropit chladnou vodou. Pijte pravidelně vychlazenou vodu nebo naředěný ovocný džus. Vyvarujte se naopak alkoholu, kávy, kofeinu nebo nápojů s vysokým obsahem cukru," dodává.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články