Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Chytrý rádce pro krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí a další masa

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Chytrý rádce pro krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí a další masa
Zdroj: Pixabay

Ne pokaždé se nám podaří zpracovat všechno čerstvé maso. A co s tím zbytkem? Ideální je ho zamrazit a využít, když bude potřeba. Co byste o jednotlivých druzích masa a jejich mražení měli vědět? Jak dlouho vydrží ve skvělém stavu?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 28. 03. 2021 10:00

Když v obchodě mají v akci krásné kousky masa, bez váhání je koupíte. Jenže se může stát, že je nestihnete všechny zpracovat. Nejlepší způsob, jak s nimi v takovém případě naložit, je zmražení. Obecně se dá říci, že maso v mrazáku vydrží 2–12 měsíců. Víte ale, na čem délka uskladnění závisí?

Nejkratší dobu v mrazáku zvládne tučné maso

Je dobré pamatovat na to, že při vytahování masa z mrazáku byste měli nejdříve sáhnout po tučném masu, jako je bůček či slanina. Podobně na tom bývá i kupované mleté maso. Masa plná tuku tedy uchovávejte zmražená maximálně 2 měsíce. Po uplynutí této doby mění tuk barvu došeda.

Kuřecí a krůtí maso

Podobně je na tom s délkou setrvání v mrazáku i kuřecí a krůtí maso. Ideálně je skladujte při teplotě -18 °C.

Údaje o uchovávání těchto druhů mas se nicméně různí. Pokud dáte maso jen do obyčejného mikrotenového sáčku a vzduch budete vytlačovat sami, vydrží v mrazáku ve výborném stavu zhruba 1–2 měsíce. V případě kvalitnějšího mrazicího sáčku to může být až půl roku, někde se ovšem uvádí až rok.

Ke skladování v délce půl roku se v rozhovoru pro Český rozhlas přiklonil i známý řezník František Kšána. Maso v takovém případě ale musí být vakuované, což by měl být nejefektivnější způsob balení.

Vepřové a hovězí maso

Pokud chcete uchovat vepřové a hovězí maso v mrazáku ve skvělém stavu, vydrží vám tak v mikrotenovém sáčku až 3 měsíce. V kvalitnějším mrazicím pytlíku pak můžete vepřové maso skladovat asi 8 měsíců, zatímco v případě hovězího je to až rok. Zavakuované vepřové nebo hovězí maso vydrží v mrazáku půl roku až rok. Opět je ideální teplotou -18 °C.

Ryby

Rybí maso by v mrazáku mělo vydržet v dobrém obalu až 4 měsíce.

Jehněčí a zvěřina

Jehněčí a zvěřinu můžete v kvalitním obalu skladovat v mrazáku minimálně rok. Opět je ideální teplotou alespoň -18 °C.

Na co myslet při zamrazování

Maso mrazte vždy co nejdříve. Maximálně do dvou dnů od pořízení. Maso ukládané do mrazicích sáčků by mělo být velmi dobře omyté a osušené.

Velký význam má také právě obalová technika, kterou jste použili. Kvalitní sáček na mražení oproti obyčejnému mikrotenu udrží maso ve skvělém stavu mnohem déle. Ještě pomaleji se kazí masa, která byla zavakuována.

Vytlačení vzduchu přispívá k lepšímu stavu masa. Proto pokud nemáte vakuovačku, alespoň z sáčku dobře vytlačte vzduch a důkladně ho uzavřete, aby nedošlo k vysušování masa. Důležitá je také nekolísavá teplota v mrazáku. Maso by mělo být na obalu označené termínem zmrazení. Mrazák by měl dobře mrazit a neměli byste ho zbytečně otevírat.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články