Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Rošťáci: Šťavnaté jídlo z kuřecího masa, které s láskou připravuje Halina Pawlowská

Rošťáci: Šťavnaté jídlo z kuřecího masa, které s láskou připravuje Halina Pawlowská
Zdroj: Showpix.cz/Freepik/koláž Lifee.cz
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Původní recept na rošťáky počítá s vepřovou kotletou. Můžete ho ale připravit i s kuřecím masem, jak to doporučuje spisovatelka Halina Pawlowská. Spojení jemného bílého masa se skvělou marinádou vytvoří pokrm, po němž se jen zapráší.

Lucie Cermanová 7. března 2021

Různé části kuřete nabízejí rozmanité využití – od pečení stehen až po vývar ze skeletu. Kuřecí prsa a stehenní řízky přitom  vyloženě volají po marinování a smažení.

Co se zbytky pečeného kuřete? Připravte si rizoto, salát i plněnou tortillu
Mohlo by Vás zajímat:

Co se zbytky pečeného kuřete? Připravte si rizoto, salát i plněnou tortillu

Tipy na přípravu rošťáků

V marinádě na rošťáky obvykle najdete kromě česneku, pepře, soli, vajec, hořčice a solamylu také worchestrovou a sójovou omáčku. Maso byste podle klasických receptů měli použít vepřové, nejlépe kotletu. U kuřecího pak prsní, nebo ještě lépe stehenní řízky.

Je třeba počítat s tím, že kuřecí maso musíte nechat minimálně přes noc odležet, ideální je ale 24 hodin. V případě vepřového masa to mohou být i dva až tři dny.

Kuře na paprice: Obyčejné jídlo, které může chutnat naprosto luxusně
Mohlo by Vás zajímat:

Kuře na paprice: Obyčejné jídlo, které může chutnat naprosto luxusně

Kuřecí rošťáky miluje i Halina Pawlowská

Rošťáky si zamilovala i spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská. Také ona patří mezi nadšené kuchařky, dokonce měla vlastní pořad o vaření. Vyprávět o jídle a popisovat jeho přípravu dokáže stejně barvitě jako jakékoliv jiné historky. Recepty Haliny Pawlowské nejen krásně vypadají, ale také skvěle chutnají a voní.

Její varianta rošťáků neobsahuje jen kuřecí maso, ale i další, v tomto receptu neobvyklé ingredience. Jestli jste vepřovou verzi měli rádi, tuhle si vyloženě zamilujete.

Kuře na sto způsobů: Vyzkoušejte kuřecí curry salát
Mohlo by Vás zajímat:

Kuře na sto způsobů: Vyzkoušejte kuřecí curry salát

Rošťáci s kuřecím masem

Na 4 porce budeme potřebovat: 4 kuřecí prsní nebo stehenní řízky, 2 vejce, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce hořčice, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, žampiony, 50 g slaniny, pepř, 1 lžičku soli. Jarní cibulku a rajčata na ozdobení, přílohu dle výběru.

Příprava: Kuřecí maso opatrně naklepeme, opepříme, osolíme. Vytvoříme si marinádu vyšleháním vajec se solamylem, hořčicí a prolisovaným česnekem. Pokud máte raději výraznější chutě, můžete směs dosolit a opepřit. Do připravené marinády vložíme kuřecí maso a necháme alespoň přes noc v lednici.

Restování a smažení: Po odležení orestujeme na pánvi nakrájenou slaninu, přidáme najemno nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět ve výpeku. Přidáme nakrájené žampiony a odleželé maso a osmažíme.

Hotové kuřecí rošťáky zdobíme jarní cibulkou a rajčaty. K masu se může podávat rýže nebo třeba hranolky.

Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi
Mohlo by Vás zajímat:

Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články