Jak na kuřecí prsa, aby byla šťavnatá? Základem je správný výběr masa a marinování

Jak na kuřecí prsa, aby byla šťavnatá? Základem je správný výběr masa a marinování
Zdroj: Pixabay.com
Doporučujeme vybírat maso u řezníka a vyhnout se – pokud to jde - zataveným balíčkům ze supermarketů, která mají na obale napsáno „křehčené“ maso.Pokud chcete šťavnatý kus masa, nechte je předem naložené v marinádě – stačí olej, bylinky (lze přidat i česnek, cibulku, hořčici, chilli omáčku, worchester – zkrátka podle chuti).Maso pak vložte do zahřátého tuku – ideální je ghee, které se nepřipaluje - a opečte ho z obou stran. Nejen že maso nasákne vynikající chuť marinády, ale zůstane šťavnaté a získá jedinečnou chuť.Pozor na testování propečení vidličkou – z masa pak vyteče všechna šťáva, rozpálený tuk začne prskat a k večeři budete mít vyschlou žvýkačku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kuřecí prsa jsou dietní, chutná, rychle se připravují a nabízejí nepřeberné množství způsobů úpravy. Jak toto oblíbené maso připravit, aby bylo šťavnaté a nevysušilo se nám? S čím ho kombinovat a jak připravit netradiční, leč výborná jídla? Poradíme vám.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 27. března 2020

Steak z kuřecích prsou má rád snad každý. Jak ale vybrat ten správný kus masa, aby nebyl nastaven vodou a solí?

Výběr masa je základ

Doporučujeme vybírat maso u řezníka a vyhnout se – pokud to jde – zataveným balíčkům ze supermarketů, která mají na obale napsáno „křehčené“ maso. Jedná se o maso „nastavené“ vodou a solí. Tento „zlepšovák“ pak v praxi znamená vyšší cenu a nižší kvalitu masa. Ideální je sáhnout po mase českého původu, pokud chcete vyšší kvalitu, zvolte farmářské.

3 litry vývaru Suroviny: 1 kg kuřecích skeletů /tzv.karkas/ 500 g kuřecích krků bez kůže cca 4 l studené vody 8 kuliček černého pepře 1 kávová lžička soli 2 kuličky nového koření 3 větší snítky tymiánu 1 bobkový list 200 g mrkve 100 g řapíkatého celeru 100 g pórku / jen bílá část / 1 střední cibule 2 stroužky česneku 2 stonky plocholisté petržele 1 stonek libečku Postup na vývar: Troubu rozehřejeme na 220 °C. Skelety nasekáme na menší kusy, důkladně je propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Položíme je na plech, vložíme do trouby na 10 minut, poté skelety otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut do zlatova. Vyndáme z trouby. Krky a křídla důkladně propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Vložíme je společně s opečenými skelety do většího hrnce a přilejeme tolik studené vody, aby vše bylo potopené a na vyšším ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum a naběračkou odstraníme pěnu, která se na povrchu začne tvořit. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme veškeré koření. Vaříme na nejmenším ohni 75 minut. Mezi tím důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme mrkev a celer na kostky o hraně 0,5 cm. Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na kousky 0,5 cm silné. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Po 75 minutách varu přidáme do vývaru nakrájenou zeleninu, cibuli, česnek, plocholistou petržel a libeček. Na středním ohni přivedeme k varu. Stáhneme oheň opět na minimum, odstraníme vzniklou pěnu a nezakryté vaříme dalších 45 minut. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník a svaříme na množství 3 litrů.
Mohlo by Vás zajímat:

Vývar podle šéfkuchaře Lukáše Holého: Kuřecí skelety pečte v troubě, po vychladnutí stáhněte tukový škraloup

Jak kuřecí prsa nevysušit

Steak z kuřecích prsou má rád snad každý. Pokud chcete šťavnatý kus masa, nechte je předem naložené v marinádě – stačí olej, bylinky (lze přidat i česnek, cibulku, hořčici, chilli omáčku, worchester – zkrátka podle chuti). Maso pak vložte do zahřátého tuku – ideální je ghee, které se nepřipaluje – a opečte ho z obou stran. Nejen že maso nasákne vynikající chuť marinády, ale zůstane šťavnaté a získá jedinečnou chuť. Pozor na testování propečení vidličkou – z masa pak vyteče všechna šťáva, rozpálený tuk začne prskat a k večeři budete mít vyschlou žvýkačku.

Kuřecí variace

Kromě kuřecího steaku či řízku (dá se ozvláštnit například kukuřičnými cornflakes místo strouhanky) lze z kuřecích prsou vykouzlit také zdravé svačinky. Stačí například nakrájet prsa na malé kostičky a orestované je spolu se zeleninou zabalit do palačinky, zapéct v pitta chlebu se sýrem, nebo si udělat bagetku po indicku. Na tu se zase více hodí tenké nudličky kuřecích prsou, které si předem naložíme do marinády z oleje a curry koření (můžeme přidat i hotovou směs – masalu) a osmahneme na jarní cibulce. Pak už jen koriandr a svačinka je na světě.

Pikantní chilli marináda: Suroviny: 200 ml rajčatové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2 chilli papričky, 2 lžíce cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky bez lepku LABETA, 1 lžička soli. Postup: Stroužky česneku prolisujeme a smícháme s rajčatovou šťávou. Přidáme rozdrcené či nakrájené chilli papričky, olej, sójovou omáčku a cukr. Vše důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.
Mohlo by Vás zajímat:

Marinády na maso: Pikantní pivní, ďábelská i osvěžující citronová

Trhané kuřecí maso

Pokud byste chtěli zkusit mexickou pochoutku v tortille, zvolte způsob, kterému se říká trhané maso. V rajčatové omáčce (na cibulce orestovaná rajčata s česnekem, bylinkami, trochou chilli a šťávou z limetky) uvaříte prsa vcelku doměkka. Následně uvařené maso vyndejte a vidličkou „natrhejte“ na malé kousky. Natrhané maso pak vraťte do omáčky a servírujte s koriandrem a avokádem zabalené v tortille.

Nechte si chutnat.

NA DALŠÍ TIPY, JAK PŘIPRAVIT KUŘECÍ PRSA, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Další články