Fit a krásnátestovánísoutěže

Jak na kuřecí prsa, aby byla šťavnatá? Základem je správný výběr masa a marinování

Thumbnail # Jak na kuřecí prsa, aby byla šťavnatá? Základem je správný výběr masa a marinování

Zdroj:Pixabay.com

Kuřecí prsa jsou dietní, chutná, rychle se připravují a nabízejí nepřeberné množství způsobů úpravy. Jak toto oblíbené maso připravit, aby bylo šťavnaté a nevysušilo se nám? S čím ho kombinovat a jak připravit netradiční, leč výborná jídla? Poradíme vám.

Linda Maletínská 27. března 2020

Steak z kuřecích prsou má rád snad každý. Jak ale vybrat ten správný kus masa, aby nebyl nastaven vodou a solí?

Výběr masa je základ

Doporučujeme vybírat maso u řezníka a vyhnout se – pokud to jde – zataveným balíčkům ze supermarketů, která mají na obale napsáno „křehčené“ maso. Jedná se o maso „nastavené“ vodou a solí. Tento „zlepšovák“ pak v praxi znamená vyšší cenu a nižší kvalitu masa. Ideální je sáhnout po mase českého původu, pokud chcete vyšší kvalitu, zvolte farmářské.

Thumbnail # Vývar podle šéfkuchaře Lukáše Holého: Kuřecí skelety pečte v troubě, po vychladnutí stáhněte tukový škraloup
Mohlo by Vás zajímat:

Vývar podle šéfkuchaře Lukáše Holého: Kuřecí skelety pečte v troubě, po vychladnutí stáhněte tukový škraloup

Jak kuřecí prsa nevysušit

Steak z kuřecích prsou má rád snad každý. Pokud chcete šťavnatý kus masa, nechte je předem naložené v marinádě – stačí olej, bylinky (lze přidat i česnek, cibulku, hořčici, chilli omáčku, worchester – zkrátka podle chuti). Maso pak vložte do zahřátého tuku – ideální je ghee, které se nepřipaluje – a opečte ho z obou stran. Nejen že maso nasákne vynikající chuť marinády, ale zůstane šťavnaté a získá jedinečnou chuť. Pozor na testování propečení vidličkou – z masa pak vyteče všechna šťáva, rozpálený tuk začne prskat a k večeři budete mít vyschlou žvýkačku.

Kuřecí variace

Kromě kuřecího steaku či řízku (dá se ozvláštnit například kukuřičnými cornflakes místo strouhanky) lze z kuřecích prsou vykouzlit také zdravé svačinky. Stačí například nakrájet prsa na malé kostičky a orestované je spolu se zeleninou zabalit do palačinky, zapéct v pitta chlebu se sýrem, nebo si udělat bagetku po indicku. Na tu se zase více hodí tenké nudličky kuřecích prsou, které si předem naložíme do marinády z oleje a curry koření (můžeme přidat i hotovou směs – masalu) a osmahneme na jarní cibulce. Pak už jen koriandr a svačinka je na světě.

Thumbnail # Marinády na maso: Pikantní pivní, ďábelská i osvěžující citronová
Mohlo by Vás zajímat:

Marinády na maso: Pikantní pivní, ďábelská i osvěžující citronová

Trhané kuřecí maso

Pokud byste chtěli zkusit mexickou pochoutku v tortille, zvolte způsob, kterému se říká trhané maso. V rajčatové omáčce (na cibulce orestovaná rajčata s česnekem, bylinkami, trochou chilli a šťávou z limetky) uvaříte prsa vcelku doměkka. Následně uvařené maso vyndejte a vidličkou „natrhejte“ na malé kousky. Natrhané maso pak vraťte do omáčky a servírujte s koriandrem a avokádem zabalené v tortille.

Nechte si chutnat.

NA DALŠÍ TIPY, JAK PŘIPRAVIT KUŘECÍ PRSA, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Podobné články

Zavří­t reklamu