Jak na kuřecí prsa, aby byla šťavnatá? Základem je správný výběr masa a marinování

Jak na kuřecí prsa, aby byla šťavnatá? Základem je správný výběr masa a marinování
Zdroj: Pixabay.com
Doporučujeme vybírat maso u řezníka a vyhnout se – pokud to jde - zataveným balíčkům ze supermarketů, která mají na obale napsáno „křehčené“ maso.Pokud chcete šťavnatý kus masa, nechte je předem naložené v marinádě – stačí olej, bylinky (lze přidat i česnek, cibulku, hořčici, chilli omáčku, worchester – zkrátka podle chuti).Maso pak vložte do zahřátého tuku – ideální je ghee, které se nepřipaluje - a opečte ho z obou stran. Nejen že maso nasákne vynikající chuť marinády, ale zůstane šťavnaté a získá jedinečnou chuť.Pozor na testování propečení vidličkou – z masa pak vyteče všechna šťáva, rozpálený tuk začne prskat a k večeři budete mít vyschlou žvýkačku.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kuřecí prsa jsou dietní, chutná, rychle se připravují a nabízejí nepřeberné množství způsobů úpravy. Jak toto oblíbené maso připravit, aby bylo šťavnaté a nevysušilo se nám? S čím ho kombinovat a jak připravit netradiční, leč výborná jídla? Poradíme vám.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 27. 03. 2020 10:00

Steak z kuřecích prsou má rád snad každý. Jak ale vybrat ten správný kus masa, aby nebyl nastaven vodou a solí?

Výběr masa je základ

Doporučujeme vybírat maso u řezníka a vyhnout se – pokud to jde - zataveným balíčkům ze supermarketů, která mají na obale napsáno „křehčené“ maso. Jedná se o maso „nastavené“ vodou a solí. Tento „zlepšovák“ pak v praxi znamená vyšší cenu a nižší kvalitu masa. Ideální je sáhnout po mase českého původu, pokud chcete vyšší kvalitu, zvolte farmářské.

Jak kuřecí prsa nevysušit

Steak z kuřecích prsou má rád snad každý. Pokud chcete šťavnatý kus masa, nechte je předem naložené v marinádě – stačí olej, bylinky (lze přidat i česnek, cibulku, hořčici, chilli omáčku, worchester – zkrátka podle chuti). Maso pak vložte do zahřátého tuku – ideální je ghee, které se nepřipaluje - a opečte ho z obou stran. Nejen že maso nasákne vynikající chuť marinády, ale zůstane šťavnaté a získá jedinečnou chuť. Pozor na testování propečení vidličkou – z masa pak vyteče všechna šťáva, rozpálený tuk začne prskat a k večeři budete mít vyschlou žvýkačku.

Kuřecí variace

Kromě kuřecího steaku či řízku (dá se ozvláštnit například kukuřičnými cornflakes místo strouhanky) lze z kuřecích prsou vykouzlit také zdravé svačinky. Stačí například nakrájet prsa na malé kostičky a orestované je spolu se zeleninou zabalit do palačinky, zapéct v pitta chlebu se sýrem, nebo si udělat bagetku po indicku. Na tu se zase více hodí tenké nudličky kuřecích prsou, které si předem naložíme do marinády z oleje a curry koření (můžeme přidat i hotovou směs – masalu) a osmahneme na jarní cibulce. Pak už jen koriandr a svačinka je na světě.

Trhané kuřecí maso

Pokud byste chtěli zkusit mexickou pochoutku v tortille, zvolte způsob, kterému se říká trhané maso. V rajčatové omáčce (na cibulce orestovaná rajčata s česnekem, bylinkami, trochou chilli a šťávou z limetky) uvaříte prsa vcelku doměkka. Následně uvařené maso vyndejte a vidličkou „natrhejte“ na malé kousky. Natrhané maso pak vraťte do omáčky a servírujte s koriandrem a avokádem zabalené v tortille.

Nechte si chutnat.

NA DALŠÍ TIPY, JAK PŘIPRAVIT KUŘECÍ PRSA, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články