Co se zbytky pečeného kuřete? Připravte si rizoto, salát i plněnou tortillu

Co se zbytky pečeného kuřete? Připravte si rizoto, salát i plněnou tortillu
Zdroj: Freepik.com

Sníst celé pečené kuře bývá většinou nemožné, a často proto zbydou kousky kuřete. Ani ty nemusí smutně zůstat v lednici. Dá se z nich ještě připravit spousta pokrmů. Máme pro vás tipy na tři z nich.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 07. 02. 2021 13:00

Pečené kuřecí maso bývá připravováno na řadu způsobů. Existují i různé možnosti, jak znovu využít zbytky tohoto výborného masa. Fantazii se meze nekladou.

Rizoto s pečeným kuřecím masem

Zbylé kuřecí maso přímo vybízí k přípravě rizota. A to, že se nejedná o čerstvě připravené maso, vůbec nemusí být znát. Když k němu přidáte další suroviny, vytvoříte pokrm, u kterého nikoho ani nenapadne, že se jedná o další využití již připraveného jídla.

Mezi důležité faktory kvalitního rizota určitě patří výběr rýže. Musí to být kulatozrná rýže, která je pro svůj obsah škrobu pro tento pokrm přímo ideální. Ke známým druhům se řadí třeba arborio, carnaroli. Po uvaření by měla být rýže hebká a mírně lepivá. Ideálně rýži uvařte v kuřecím nebo zeleninovém vývaru.

V rizotu s kousky pečeného kuřete mohou být třeba houby (mražené, zavařené), cibulka a parmezán. Jinou variantou jsou například sušená rajčata, cibulka a parmezán. Dozdobit můžete bazalkou.

Zeleninový salát s kousky pečeného kuřete

Pro tento salát se hodí ledový nebo římský salát, paprika, olivy. Omytou zeleninu pokrájejte na kousky, přidejte pokrájené kuře. Dosolte, zakápněte olivovým olejem, posypte čerstvě namletým pepřem. Navrch se hodí parmezán a čerstvé bylinky (bazalka, tymián, oregano). Pokud budete mít zájem, můžete tento salát doplnit o jogurtovo-česnekový dresink.

Tortilly s pečeným kuřecím masem

Tortilly si můžete nakoupit nebo připravit domácí. Pro osm tortill budete potřebovat: 280 ml vody, půl kg polohrubé mouky, 6 lžic olivového oleje. Tortilly se rozválí na tenkou placku a pečou se na suché pánvičce. Na hotovou vychladlou tortillu položíme list ledového salátu a posypeme ho pokrájenými kousky kuřecího masa.

Na něj přijde okurka nakrájená na proužky a zalitá jogurtovo-česnekovým dresinkem nebo majonézou.

V jiné variantě můžete na tortillu navršit kousky pečeného kuřete, opepřit je, přidat pokrájené rajče na kousky, malé špalíčky okurky a měsíčky červené cibule. Navrchu se bude skvěle vyjímat dip ze zakysané smetany, česneku, soli a pepře.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články