Rychlá a levná večeře: Francouzské brambory po česku zvládnou i děti

Rychlá a levná večeře: Francouzské brambory po česku zvládnou i děti
Zdroj: Freepik.com

Také máte chuť na vydatné a chutné jídlo, ale nechce se vám složitě vyvařovat? Francouzské brambory, jak si je česká kuchyň upravila, jsou přesně takové. V troubě je máte za chvíli, zapečou se během pár minut a z jednoho pekáče nakrmíte celou rodinu.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 12. 2020 11:00

Brambory zapečené v pekáči s voňavou cibulkou a slaninou. To je původní francouzský recept, který v kuchařkách najdete jako tartiflette. Ani ten není nic složitého, jen se používají pro nás spíš nedostupné, drahé nebo nezvyklé suroviny, jako je například zrající sýr Reblochon anebo bílé víno.

Plný pekáč dobroty

Takže v dobách nedávných, když kdosi zpoza železné opony přivezl recept na francouzskou bramborovou dobrotu, byly to zlaté české ručičky, které si ji přizpůsobily tehdejším možnostem a zásobování. A tak vznikly originální české francouzské brambory, které voní uzeným masem, slaninou, smaženou cibulkou a oživuje je hrášek nebo mrkvička. Vše společně pak drží díky rozšlehanému vejci, které nahradilo dražší šlehačku.

Francouzské brambory

Potřebujeme: 1 kg ve slupce uvařených brambor, 250 g uzeného masa, 100 g anglické slaniny, 1 větší cibuli, 2–3 vejce, 2 lžíce sádla, sůl, pepř, 250 ml mléka, 50 g strouhaného sýra (Goudy), strouhanku na vysypání, pro lepší barevnou strukturu můžete přidat trošku hrášku a najemno nakrájené mrkve.

Postup: Zapékací mísu nebo pekáč silně vymažeme částí sádla a vysypeme strouhankou. Na zbývajícím sádle dozlatova osmahneme najemno pokrájenou cibulku s kostičkami anglické slaniny. Přidáme na kostičky nakrájené maso a promícháme.

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dno pekáčku pokryjeme vrstvou brambor a posypeme polovinou masové směsi. Položíme opět vrstvu brambor na ni druhou část masa a překryjeme poslední vrstvou brambor.

Vložíme do trouby rozpálené na 230 ℃ a zhruba deset minut zapékáme. Mezitím si v hrnku rozkvedláme vejce s mlékem, osolíme a opepříme je. Pekáč vyjmeme z trouby, zalijeme vejcem a vidličkou zlehka promícháme, aby vejce mohlo zatéct až dolů. Vrátíme do trouby a zapékáme asi 30 minut. Ke konci povrch posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct.

Místo zdlouhavého kladení vrstev můžeme brambory nakrájet na kostky a s masovou směsí promíchat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články