Božská zelňačka jen ze tří základních surovin. Za dvacet minut je na stole!

Božská zelňačka jen ze tří základních surovin. Za dvacet minut je na stole!
Zdroj: Freepik.com

Čerstvé i kysané zelí je na trhu prakticky po celý rok a v porovnání s cenami ostatní zeleniny stojí doslova pakatel. Přitom je nesmírně zdravé a připravit se z něj dají spousty fantastických jídel. Například vydatné polévky, které zahřejí a nasytí.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 17. 11. 2020 11:00

Od začátku léta, kdy se na trhu objevují první hlávky raného zelí, až hluboko do podzimu, kdy jsou k dispozici hlávky zelí červeného i bílého, si pochutnáváme na téhle vitamínové bombě. K tomu přidejte i zelí kvašené nebo marinované ve sladkokyselém nálevu. Každému totiž chutná jiné a jen těžko bychom hledali někoho, kdo by si nevybral.

Bílá anebo červená?

Zelí připravujeme dušené k pečenému masu, zelné listy plníme masovou směsí a zapékáme je, z čerstvého či kysaného zelí připravujeme saláty a zvláštní kapitolu tvoří zelné polévky.

Každý kraj má svoji zaručeně místní polévkovou specialitu, ale v zásadě se zelňačky dělí na dvě kategorie – červené a bílé. Základem červené polévky je paprika nebo rajčatový protlak, případně obojí, do bílé zelňačky se přidává smetana anebo je jen zahuštěná jíškou. Nesmí chybět voňavá klobáska nebo slanina a samozřejmě brambory.

Zelňačka s rajčatovou šťávou

Potřebujete: 250 g kysaného zelí, hrst suchých hub (lze i bez nich), 2-3 větší brambory, 250 g kvalitní klobásy, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky (můžete vynechat), 1 konzervu rajčatového protlaku, sůl, několik kuliček pepře a nového koření, bobkový list, lžičku cukru.

Postup: Houby namočte do hrnku se studenou vodou. Zelí slijte a propláchněte. Překrojte je a vložte do hrnce. Přelijte vroucí osolenou vodou a přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory. Přidejte koření a sůl a vařte doměkka. Počítejte ale s tím, že kvůli zelí se brambory vaří podstatně déle, než je obvyklé. Ze sádla a mouky připravte zlatavou jíšku, polévku jí zahustěte a nechte alespoň čtvrt hodiny povařit. Mouku můžete vynechat, získáte tak výrazně zdravější, avšak méně sytou variantu. Nakonec přidejte protlak a na kolečka nakrájenou klobásu. Nechte přejít varem, podle potřeby dochuťte cukrem a horké ihned podávejte.

Zelňačka se smetanou

Potřebujete: 500 g kysaného zelí, 250 g uzené klobásy nebo uzeného masa či párků, 2-3 větší brambory, 1/2 lžíce oleje, 1 lžíci hladké mouky (můžete vynechat), sůl, kmín, několik kuliček celého pepře a nového koření, 250 ml smetany, uzený vývar.

Postup: Zelí slijte a několikrát překrojte, vložte do většího hrnce a zalijte uzeným vývarem. Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory i koření a vařte doměkka. Počítejte ale s tím, že kvůli zelí se brambory vaří podstatně déle, než je obvyklé. Ze sádla a mouky připravte světlou jíšku a polévku jí zahustěte, nechte alespoň dvacet minut povařit. Teprve poté přidejte pokrájenou uzeninu. Smetanu nalijte do hrnku a přidejte k ní několik lžic horké polévky, tím ji zahřejete. Teprve potom ji můžete pomalým praménkem nalít do polévky, aniž by se vám srazila. Promíchejte a nechte prohřát. Solí dochuťte až na závěr, protože uzený vývar i uzeniny polévku zpravidla dostatečně dochutí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články