Velký průvodce čočkou: Správný druh si mohou dopřát i žlučníkáři

čočka
Zdroj: Pixabay.com

Čočka odpradávna patří na náš stůl, ale jako děti jsme ji měli ve školní jídelně tolikrát, až se nám zprotivila. Ale neprávem, protože správně připravená a dobře dochucená chutná čočka skvostně.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 10. 2020 12:00

O oblibě této drobné luštěniny svědčí lidová pověra, že ten, kdo si tluče na kapsu a pojídá při tom čočku, bude mít stále dost peněz a ten, kdo si na Nový rok dopřeje jednu porci čočkové polévky nebo čočky nakyselo, toho se peníze budou držet celý následující rok. Jenomže nejenom tento jeden den bychom si ji měli dopřávat. Z čočky jde například připravit i lahodný lehký salát, který si můžete s chutí a úlevou dát kdykoliv, protože jak doporučují výživoví specialisté, luštěniny bychom v jídelníčku měli mít zařazené alespoň jednou do týdne.

Čočka v historii

Čočka je jednou z nejstarších kulturních plodin našich slovanských praotců, přesto se však o ní ve středověkých herbářích moc informací nedočteme. Valentini v roce 1719 uvádí, že se čočka dává jíst malým dětem, když mají spalničky nebo neštovice. Jiný zdroj píše, že odvar z čočky působí projímavě a změkčuje břicho. Všechny prameny se ale shodují, že tato luštěnina je těžko stravitelná a nadýmá.

Čočka na talíři

Čočka sice není typická léčivka, má ale velký význam jako potravina a obsahuje také velké množství vitamínů a minerálních látek. Doporučuje se lidem s nadváhou při odtučňovací kúře, nemocným cukrovkou i při chudokrevnosti.

O čočce se ví, že obsahuje velké množství rostlinných bílkovin a je i zdrojem vlákniny: bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie. Říká se, že 100 g černé čočky pokryje až polovinu denní potřeby vlákniny.

Lepší stravitelnost

Jak jsme již psali, čočka je poměrně těžko stravitelná a proto je třeba ji předem namočit a poté vařit v jiné vodě. Problémům se zažíváním také předejdete, když uvařenou čočku rozmixujete nebo propasírujete (zbavíte se tuhých slupiček, které jsou zdrojem většiny obtíží). S nadýmáním si poradí bylinky – libeček, majoránka, saturejka, tymián a jiné.

Čočka hnědá a zelená

Nejstarší a nejrozšířenější odrůda čočky, jež je vysoce energetická a výživná a obsahuje jen málo tuku. Tato čočka je zvlášť bohatá na bílkoviny a obsahuje i kyselinu listovou a železo, které pomáhají předcházet chudokrevnosti. Tyto odrůdy bývají největší, proto je také potřeba je nejdéle vařit. Ovšem na rozdíl od červené se hnědá čočka nerozvaří tak snadno a rychle a krásně podrží svůj tvar. Proto je zelená i hnědá čočka vhodná do salátů.

Čočka červená

Červená čočka vzniká oloupáním a rozpůlením žluté čočky. O červené čočce se ví, že je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky. Je vhodná i pro žlučníkáře, kterým svědčí hlavně díky absenci slupek.

Mimochodem, červená čočka je jediná luštěnina, kterou není nutné před vařením máčet, na druhou stranu se rychle rozváří na kaši. Díky tomu s ní ale můžete zahustit omáčku místo tradiční pšeničné mouky.

Čočka černá

Na pohled atraktivní drobná černá čočka, zvaná také beluga, patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci. Stejně jako ostatní druhy čočky i beluga je dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Její jemnou chuť můžete doplnit olejem z vlašských ořechů, sezamovým nebo balsamico octem s kapkou hořčice.

Čočkový salát

Potřebujete: 200 g zelené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 velkou červenou cibuli, 1 větší mrkev, sůl a pepř podle chuti, 180 g balkánského sýra, 150 g černých oliv, petržel.

Na dresink: šťávu z jednoho citronu, 1 lžíci balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje

Postup: Čočku propláchněte v teplé vodě a dejte vařit do většího množství osolené vody, dokud nebude měkká. Mezi tím si na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm na proužky nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Směs osolte, opepřete a promíchejte. Jakmile je čočka uvařená, slijte zbylou vodu a smíchejte s mrkví a cibulí. Přidejte na kostky nakrájený balkánský sýr a celé černé olivy. V menší míse si připravte dresink smícháním všech surovin a salát jím zalijte. Vše důkladně promíchejte a podávejte vlažné nebo vychlazené.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články