Co jíst, když nesmíte anebo nechcete konzumovat maso

luštěniny, čočka
Zdroj: Pixabay.com

Důvody, proč vyřazujeme ze svého jídelníčku maso, jsou různé. Pro někoho je eticky nepřijatelné, jinému nedělá dobře ze zdravotních důvodů a další si odlehčuje jídelníček, protože chce zhubnout. Bez ohledu na podstatu je třeba myslet i na to, že maso obsahuje důležité živiny, které je potřeba něčím nahradit.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 10. 2020 12:00

Život bez masa je možný a docela i příjemný, má ale svá pravidla. Není prostě možné jenom maso nahradit zeleninou a očekávat, že budeme fungovat jako obvykle. Velice brzy začnou tělu scházet bílkoviny a další důležité látky. A proto zařaďte do jídelníčku luštěniny.

Nezbytné luštěniny

Luštěniny jsou plné rostlinných bílkovin, sacharidů i důležité vlákniny, díky které zasytí opravdu na velmi dlouhou dobu.  Právě proto by neměly chybět ve vašem jídelníčku, když se rozhodnete snížit konzumaci masa anebo jej vyřadit úplně. Ale ani rostlinné bílkoviny samy o sobě nestačí. Je proto vhodné dál je kombinovat.

Sluší jim to v páru

Jenom s rostlinnými bílkovinami si nevystačíte, přidávejte k nim proto další potraviny. Skvěle se například párují a obilovinami a produkty z nich vyrobených. Například k cizrnovému humusu si dejte pita chléb a rázem máte všechny plnohodnotné bílkoviny na jednom talíři.

Nejlepší luštěniny pro vás

Jako první vás zřejmě napadnou fazole, hrách a čočka. To je správné, ale máme ještě spoustu dalších chutných luštěnin. Tou nejlepší a nejdostupnější je cizrna, kterou možná budete znát pod jejím druhým jménem – římský hrách. Cizrna má plnou, oříškovou chuť a její příprava je vcelku snadná, avšak hodně dlouhá (až 12 hodin máčení). Chutná teplá v kombinovaných pokrmech i studená v salátu. Připravuje se z ní skvělá pomazánka i polévka. Překvapí vás i ve sladkých pokrmech. Další luštěniny určitě také znáte: jsou to sója a podzemnice olejná, ano přesně tak, buráky nejsou oříšky, ale luštěnina a obsahují až 25 % bílkovin.

Nebojte se nadýmání

Příprava luštěnin není žádná alchymie, ale má svoje pravidla a špatný postup bývá příčinou nepříjemného nadýmání:

  • Luštěniny namáčejte před vařením ve vodě. Tu slijte, zalijte čerstvou a v té teprve vařte.
  • Pěnu, která při varu vzniká na povrchu, průběžně sbírejte.
  • Nesolte je před vařením, ale dochucujte teprve, až když jsou měkké. Solí prodlužujete dobu varu.
  • Když pospícháte a chcete mít luštěniny dříve hotové, přidejte do vody špetku jedlé sody.
  • Přidáním bylinek také snížíte nepříjemné nadýmání, které konzumaci luštěnin provází. Skvělá je například saturejka, kmín, majoránka, petrželka, fenykl, zázvor anebo máta.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články